OMX30 1 454 1,2%  OMXH25 3 730 -1,3%  Bitcoin 3 581,66 -1,1%  Dow 24 389 -2,2%  Nas 6 613 -3,3%  EUR 10,3083 0,1%  USD 9,0204 -0,2%  Olja 62,1 1,2%  Guld 1 248 -0,1% 
Publicerad 2018-10-12 15:15 av Direkt

TF: CALMFORS RESONEMANG FELAKTIGA RAKT IGENOM - WEIHE

STOCKHOLM (Direkt) Lars Calmfors rapport till 6F, där han argumenterar för att större hänsyn i lönenormeringen måste tas till behovet av arbetskraft i hemmamarknadssektorer, är helt felaktig rakt igenom.

Det säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe till Nyhetsbyrån Direkt.

"Calmfors resonemang är helt felaktiga rakt igenom", säger han.

Han säger att offentlig sektor inte kan vara med och bestämma utrymmet för löneökningar eftersom de inte har något att förhålla sig till, som industrin har till den internationella konkurrenskraften.

"Då blir det en rent politisk övning hur höga löneökningarna ska vara. Det är helt enkelt ingen bra idé, vi har redan prövat på 70- och 80-talen att expandera den offentliga sektorn", säger han.

"Hela resonemanget att välfärdstjänster skulle tillföra större samhällsnytta än industrin är också rent trams. Välfärdstjänster prissätts inte på en marknad, då kan man inte tala om en verklig efterfrågan", fortsätter han.

Han säger vidare att det inte heller fungerar att föra över resurser från industrin till hemmamarknaden och offentlig sektor eftersom det skulle minska skatteintäkterna.

Anders Weihe underkänner också Lars Calmfors resonemang att det krävs relativlöneförändringar med högre löner i inhemsk tjänstesektor och offentlig för att motverka arbetskraftsbrist.

"Det är fullständigt feltänkt. För det första går det att ändra relativlöner, det är inget som industriavtalet förhindrar. Vi kan exempelvis se att handelsanställdas löner närmat sig industriarbetarnas löner", säger han.

Likaså underkänner han Lars Calmfors varning att om inget ändras i nuvarande system finns risken för en ökad politisk inblandning, som speciella satsningar på exempelvis lärare.

"Även det resonemanget är felaktigt. Problemen med skolan är inte i första hand en lönefråga utan handlar om att ovetenskaplig pedagogisk fått genomslag i skolan. Om lärarna får ägna sig åt vettiga uppgifter och få annan ställning ökar attraktiviteten utan att lönen behöver höjas", säger han.

Han tillägger att man också kan tänka sig att skickligare, och högre betalda, lärare skulle kunna undervisa större grupper.

Ser du behov av någon som helst förändring av industriavtalet?

"Vårt system med en otroligt centraliserad lönebildning har brister, det är ingen tvekan om det. Vi kan inte ha ett helt statiskt system, men frågan är vad som skulle kunna vara bättre. Jag skulle själv gärna se reformer som innebär att branscher inte behöver följa John lika mycket som i dag, då blir bland annat ändrade stridsåtgärder viktiga", säger Anders Weihe.

Han säger att det i grunden finns två olika fungerande lönebildningsmodeller - en decentraliserad anglosaxisk modell eller en centraliserad modell som den svenska.

"Det har visat sig svårt att hitta vettiga mellanting mellan dem, jag har inte sett några sådana system som visat sig fungera väl. Ingen i Sverige har heller kunnat komma på ett bättre system än det vi har just nu", säger han.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit