OMX30 1 594 -1,0%  OMXH25 3 904 0,1%  OMXC20 1 005 -1,2%  Dow 24 652 0,6%  Nas 6 466 1,2%  EUR 9,9915 0,5%  USD 8,5038 0,0%  Olja 63,3 -0,2%  Guld 1 245 -0,5% 
INTERVJU Publicerad 2017-08-12 09:14 av vafinans.se

Sveriges mäktiga finanskvinnor avslöjar sina bästa aktietips


Bildkälla: Gabriel Tiedtke

Förra sommaren när Natalie Eriksson skulle slänga sig i hängmattan insåg hon att det var något som saknades.

"Det var semesterdags och jag var sugen på att läsa all spännande litteratur om börsen och aktieplaceringar som fanns. Då upptäckte jag att nästan allt jag hittade var skrivet av och för proffs, och nästan uteslutande av och för män. Men var fanns boken om de unga framgångsrika kvinnorna på börsen?"

 

Hennes slutsats var att någon sådan inte fanns och Natalie Eriksson beslutade sig där och då att ta saken i egna händer. I boken "Kvinnorna som äger börsen" har hon samlat nio unga svenska framgångsrika finanskvinnors tankar och strategier.

"Jag pratade med lite olika förlag och det fanns ett intresse. Men jag var för otålig för att vänta och satte ihop ett eget team med designers och redaktörer och startade en enskild firma. Nu kommer boken ut i slutet av augusti."

Varför var det viktigt att skriva en bok om aktieplaceringar ur ett kvinnligt perspektiv?

 

"De här kvinnorna vågar vara personliga och bjussar på själva och sina med- och motgångar i högre utsträckning. Alla är ju nybörjare någon gång men det glömmer proffsen gärna bort. Det var också viktigt att lyfta fram kvinnliga förebilder."

Till vardags arbetar 26-åriga Natalie Eriksson som projektledare på The Amazing Society, en byrå för digital marknadsföring i Stockholm. Efter att under en längre period investerat lite slentrianmässigt i fonder blev hon nyfiken på hur hon kunde tjäna lite mer pengar för att ha möjlighet göra allt det roliga i livet som hon var sugen på.

Sagt och gjort. Natalie Eriksson började följa Sandra "Framtidsfeministen" Bourbon, Johanna Kull, nationalekonom och sparanalytiker som nyligen lämnade Avanza, Nanna Stranne, medgrundare Sigmastocks och några av de andra kvinnorna som hon nu intervjuat i boken på Twitter, kollade på "tutorials" på Youtube och gick med i Facebook-gruppen "Tjejer som gillar aktier".

Där lärde hon känna Sarah Gurses, som pluggat till jurist, och Tanja Marinkovic, som läser till sjuksköterska. Tillsammans startade de en ny Facebook-grupp - "Aktier för nybörjare - tjejer". Idag, ett år senare, har gruppen nästan 5 000 medlemmar. 

Efter att ha förflyttat sig från fonder till placeringar med ett 20-årigt perspektiv är Natalie Eriksson nu mer och mer sugen på att göra korta affärer.

"Jag har gjort som många andra och börjat med långa placeringar i stora stabila svenska bolag.  Jag har länge tyckt att tech-branschen är oerhört spännande men varit lite velig och trott att jag missat tåget. I vintras beslutade jag mig äntligen för att gå in i Facebook och nu önskar jag önskar att jag gjort det tidigare. Jag har också rensat upp bland mina fonder och sålt av en hel del."

Hittills har placeringarna gett henne lite vinst eller "bra bonuspengar" som hon uttrycker det.

De nio kvinnorna i hennes bok har många olika perspektiv och tillvägagångssätt men är överens om en sak - den mest framgångsrika placeringsstrategin har varit att våga kombinera den egna analysen med magkänsla.

"Alla vittnar om hur viktigt det är att satsa på det man tror på och känna att man har hjärtat på rätt ställe utöver den traditionella analysen."

Här är de kvinnliga börsproffsens bästa tips:

"Börja handla. Det kan låta klyschigt men man måste komma igång med små investeringar för att förstå det tekniska och praktiska."

"Prata med andra och ta del av deras perspektiv och resonemang. Vi måste prata mer om pengar och placeringar."

"Ha en plan för hur du ska investera. Bestäm dig på vilken nivå du ska sälja exempelvis och håll dig till den."

..och de här fallgroparna ska du undvika:

"Sälj inte i panik. Det är lätt att göra det när man är ny och osäker."

"Lita på din analys och vänta ut nedgångar."

"Lyssna inte FÖR mycket på andra människor. Du måste fatta dina köp- och säljbeslut själv."

Skrivet av: Jill Bederoff

MER LÄSNING:

1. 24-åriga grundaren om resan från noll till 50 000 "economistas" - på mindre än ett år

2. Årets kvinnliga Handels-ekonom om drömjobbet på heta London-banken: "Som att vara i stormens öga"

3. Nyfrälst 27-åring ska leda Sveriges unga aktiesparare: "Det är en stor förändring på gång"

TIPS: Registrera din portfölj på myFinans för att enkelt bevaka dina innehav.

Vill du ha full koll på börsen? Följ VA Finans på Facebook!

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit