OMX30 1 520 0,4%  OMXH25 3 978 0,0%  Bitcoin 6 410,59 0,3%  Dow 25 286 -0,4%  Nas 6 831 0,0%  EUR 10,2177 -0,1%  USD 9,0461 -0,1%  Olja 65,1 -0,4%  Guld 1 203 0,1% 
Publicerad 2018-02-07 09:35 av FinWire

Svenska marknaden börjar ta fart igen enligt Eolus Vinds kommunikationschef

Den svenska marknaden börjar ta fart igen. Det säger Eolus Vinds kommunikationschef Johan Hammarqvist under en presentation vid Stockholm Corporate Finance på onsdagen.

Han konstaterar att den svenska elmarknaden tidigare har varit pressad på grund av lägre energipriser. Priserna har stabiliserats och återhämtat sig, men är enligt Hammarqvist fortsatt på historiskt sett låga nivåer.

Vindkraftsindustrin har mött den utmaningen med att bli mer kostnadseffektiv, genom att bygga större parker och förbättra teknologin. Turbinerna har exempelvis blivit större och rotorbladen längre.

"Det vi tittar på nu är långa avtal med full service, vilket också pressar vindkraftsproducenterna att producera bra turbiner som håller genom åren", fortsätter kommunikationschefen.

Hammarqvist konstaterar att många nya projekt har undertecknats mellan sommaren 2015 och slutet av 2017, även hos konkurrenterna. Han menar att det är ett tecken på att den svenska marknaden "har börjat ta fart igen efter några år med lägre priser".

"Den svenska marknaden tar fart. Detta på grund av att kostnaderna har minskat och att Sverige fortfarande är ett attraktivt land att investera i. Det finns bra policys och ett bra makroklimat."

"Man ser att det har varit flera stora utländska investerare som har kommit till Sverige. Minskade kostnader, även hos tillverkarna, kombinerat med bättre teknologi är drivande bakom uppgången i marknaden", tillägger han.

Gällande energipriserna framöver tror inte kommunikationschefen på några extrema uppgångar. Prognosen är stigande priser fram till åtminstone 2030, beroende på vad som händer med kärnenergin. Det blir "ingen stor uppgång men högre än vad de är i dag", konkluderar han.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Eolus Vind AB (B)

ytterligare analyser

Lägg till instrument

pagehit