OMX30 1 479 -1,0%  OMXH25 3 806 -0,8%  Bitcoin 3 325,43 -5,5%  Dow 24 597 0,3%  Nas 6 768 0,1%  EUR 10,2900 0,0%  USD 9,0586 0,0%  Olja 61,7 2,5%  Guld 1 242 0,0% 
Publicerad 2018-04-17 14:14 av Direkt

Skagen m2: fortsatta goda förhållanden för fastigheter

Uppdragsartikel. Beställd och finansierad av Skagen Fonder.

Fastighetssektorn pressades från flera håll underdet första kvartalet. Inledningsvis var det en flackande avkastningskurva i USA och Europa som spökade och när långräntorna mot kvartalets slut väl kom tillbaka ned igen slog rädslan för handelskrig till, istället för att en återhämtning i sektorn kunde ske.

Det skriver Michael Gobitschek, förvaltare för fastighetsfonden Skagen m2 i en kvartalsrapport.

Angående stigande långräntor skriver förvaltaren att investerare till viss del ser fastighetssektorn som en slags spegling av obligationer. Om räntehöjningstakten dessutom skulle öka, vilket investerare oroa sig för i det första kvartalet, befaras att kapitalkostnaden för fastighetsbolagen i förlängningen ska öka.

Michael Gobitschek anser dock att rädslan för högre räntor inom sektorn är obefogad på längre sikt och påtalar att det som skiljer fastigheter från obligationer är de förras inneboende tillväxttakt. Han skriver att denna drivs av hyresintäktstillväxt, vilket i sin tur drivs av inflation, obalanser mellan utbud och efterfrågan och en välmående lokal ekonomi (i synnerhet en fungerande arbetsmarknad och god tillgång till krediter där fastighetsbeståndet är beläget). Vidare är fastighetsaktier ett naturligt skydd mot inflation, och än viktigare, ett genuint tillgångsslag som över tid har gett en god totalavkastning, fortsätter förvaltaren.

Gällande Skagen m2:s avkastning i det första kvartalet hamnade fonden något efter sitt jämförelseindex (MSCI ACWI IMI/Real Estate NR) och den huvudsakliga orsaken till detta var undervikt i Japan där fastigheter hade ett bra kvartal, skriver Michael Gobitschek. Han tillägger att detta förstärktes av att euron försvagades mot den japanska yenen och anmärker att Skagen m2 fortsatt överpresterar de flesta jämförelseobjekt inom fastighetssektorn.

image

Bästa respektive sämsta bidrag till Skagen m2:s avkastning i det första kvartalet. (Källa: Skagen Fonder)

Den spanska kommersiella aktören Inmobiliaria Colonial var fondens bästa bidragsgivare under kvartalet. Bolaget rapporterade bra resultat och gick lyckosamt vidare med förvärvet av Axiare, som kommer att innebära en ny tillväxtkälla, skriver Michael Gobitschek. Utsikterna för kontoren i Madrid och Barcelona ser fortsatt övertygande ut och Colonial uppges vara väl positionerade för att dra nytta av sin kvalitetsportfölj samt förmåga till ombyggnation.

Näst bäst bidrag till avkastningen gav den österrikiska kommersiella aktören CA Immobilien Anlagen, som kom med en stark rapport. Den största orsaken till aktiens styrka var dock enligt förvaltaren ett budförfarande från Starwood, som samtidigt offentliggjorde ett bud på ett annat av fondens innehav; Immofinanz.

Den indiska bostadsutvecklaren Oberoi Realty var fondens tredje bästa innehav under kvartalet. Aktien avyttrades på dess högsta notering någonsin, skriver förvaltaren.

På den negativa sidan återfanns främst argentinska IRSA. Michael Gobitschek förklarar att aktiens svaghet uppkom trots en rapport i linje med förväntningarna, positiva nyheter angående förvärv av tomter samt aviserat återköpsprogram från dess moderbolag.

Även norska Olav Thon gick svagt trots en hyfsad rapport. Orsaken uppges vara generell press på den norska fastighetsmarknaden samt detaljhandeln, inom vilken bolaget verkar. Skagen m2 tog in Tysklands största kommersiella fastighetsaktör, Aroundtown, i portföljen under det första kvartalet. Beståndet utgörs till största del av kontor, hotell och en 38-procentig andel i den listade bostadsoperatören Grand City Properties. Aroundtown är även verksamt i Nederländerna.

Det står klart att Michael Gobitschek tror på bolaget, och han nämner bland annat Aroundtowns förmåga att förvärva och förädla tillgångar som tidigare varit mindre bra skötta, alternativt förknippade med finansiella svårigheter.

Samtidigt som Aroundtown tog plats i portföljen, fick den tyska kontorsoperatören DIC Real Estate lämna, på vad som enligt förvaltaren var mycket bra nivåer.

Även den österrikiska bostadsoperatören Buwog lämnade portföljen efter att tyska Vonovia lagt bud på bolaget.

image

Utveckling för Skagen m2 samt dess jämförelseindex. (Källa: Skagen Fonder)

Michael Gobitschek skriver att förhållandena för fastigheter ser fortsatt bra ut framöver. Han pekar på låga räntor, synkroniserat expanderande ekonomier globalt samt att underliggande vinst per aktie och nettotillgångarnas värdetillväxt ser fortsatt starkt ut.

Få tecken finns på att högre kapitalkostnader har eroderat tillgångarnas värden, menar förvaltaren, och lyfter att det fortfarande finns en stor värderingsskillnad mellan listade och olistade fastigheter. Detta talar för att förvärvsaktiviteten bland listade fastighetsbolag kommer att fortsätta, något som redan setts i två av Skagen m2:s innehav hittills, skriver Michael Gobitschek.

Förvaltaren slår avslutningsvis fast att värderingarna i sektorn är i linje med, eller lägre, än det historiska genomsnittet sett till substans, samt att värderingarna i många bolag är uppbackade av god efterfrågan på hyresmarknaden samt låga vakanser.

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion i syfte att bredda kunskapen om fonder och öka genomlysningen av denna marknad. Materialet kan vara finansierat och framtaget på uppdrag av extern part och i förekommande fall anges detta tydligt högst upp. Fondredaktionen är frikopplad från Direkts övriga redaktion.

Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt

Fonder Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

Index i denna artikel

RTS 1 129,35
0,32%
pagehit