OMX30 1 472 -0,5%  OMXH25 3 810 0,1%  Bitcoin 3 215,05 -1,5%  Dow 24 101 -2,0%  Nas 6 595 -2,6%  EUR 10,2471 0,0%  USD 9,0604 0,0%  Olja 60,3 -2,4%  Guld 1 238 -0,3% 
Publicerad 2018-06-14 09:51 av Direkt

Skagen Insight: bra månad för Thyssenkrupp & Armstrong Flooring

Uppdragsartikel - finansierad av Skagen Fonder.

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Aktivistskuggarfonden Skagen Insight lyckades inte hålla jämna steg med den bredare aktiemarknaden i maj och en delförklaring är att fonden på värderingsbasis är underviktad USA, som gick starkt under månaden. Ju större värderingsskillnaderna mellan USA och resten av världen blir, desto mer övertygade är dock Skagen om att fondens positionering vid en framåtblick är den rätta.

Det skriver fondens förvaltare Tomas Johansson i en månadsrapport.

Skagen Insight noterade en nedgång om 3,2 procent i maj, vilket var sämre än dess jämförelseindex (MSCI World NR USD), som steg 2,8 procent mätt i fondens basvaluta norska kronor. Sedan årsskiftet är fondens avkastning minus 6,9 procent per den 31 maj, medan jämförelseindex är plus 0,5 procent. Mätt i svenska kronor tappade Skagen Insight 4,2 procent i maj och har sedan årsskiftet stigit 0,4 procent.

image

Skagen Insights bästa respektive sämsta avkastningsbidrag i maj. (Källa: Skagen Fonder)

Fondens bästa avkastningsbidrag i maj kom från Thyssenkrupp och Armstrong Flooring. Det förstnämnda bolaget utvecklades starkt på börsen efter nyheten att aktivistinvesteraren Elliott håller på att bygga upp en position i aktien. Tomas Johansson påpekar att Elliott kombinerat med Cevian Capital nu har goda möjligheter att bli bolagets största ägare, vilket han tror skulle kunna ändra maktbalansen i Thyssenkrupp och utgöra en källa till värdeskapande.

Som ett exempel på möjlig åtgärd nämner förvaltaren separation av bolagets hissdivision, vilket han menar skulle frigöra betydande dolda värden för aktieägarna. Thyssenkrupp är fortsatt fondens största innehav och som orsak uppges en attraktiv risk-reward-profil.

Sämst avkastningsbidrag i maj kom från Diebold Nixdorf och Hertz. Tomas Johansson skriver att båda bolagen rapporterade kvartalssiffror som var i linje med Skagens förväntningar, men som misslyckades med att tillfredsställa närsynta investerare.

Förvaltaren meddelar att Skagen Insight är fortsatt dedikerade till båda dessa bolag och ser dem som ordentligt undervärderade. Vad gäller Diebold Nixdorf exemplifierar han med att bolagets nuvarande börsvärde är 900 miljoner dollar, att jämföra med dess normaliserade årliga kassaflöde om över 300 miljoner dollar.

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion i syfte att bredda kunskapen om fonder och öka genomlysningen av denna marknad. Materialet kan vara finansierat och framtaget på uppdrag av extern part och i förekommande fall anges detta tydligt högst upp. Fondredaktionen är frikopplad från Direkts övriga redaktion.

Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt

Fonder Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit