OMX30 1 579 -0,3%  OMXH25 4 209 -1,6%  Bitcoin 7 522,23 1,5%  Dow 25 058 0,0%  Nas 7 350 0,0%  EUR 10,3775 -0,1%  USD 8,8547 0,0%  Olja 73,0 0,5%  Guld 1 232 0,0% 
Publicerad 2018-02-13 10:39 av Direkt

SWECO: ORGANISK TILLVÄXT BÖR ÅTER KUNNA NÅ 3-5% - VD

STOCKHOLM (Direkt) Sweco bör kunna prestera en organisk tillväxt på 3-5 procent, och inte som nu nolltillväxt (koncernen) eller till och med negativa tal (Sverige).

Det anser Tomas Carlsson, avgående vd på väg till NCC till sommaren, enligt vad han säger till Nyhetsbyrån Direkt efter bokslutsrapporten som betecknar året som det fjärde rekordåret på raken och följdes av kurslyft tillbaka till samma nivåer som rådde före det allmänna börsraset.

Enligt Handelsbankens rapportkommentar var försäljningen och rörelseresultatet 3 respektive 1 procent bättre än väntat i det fjärde kvartalet, och på det positiva kontot kan noteras en stark svensk rörelsemarginal samt en positiv skatteeffekt som lyfte nettoresultatet.

"Historiskt sett har vi legat på 3-5 procent, och det tycker jag är rimligt", säger Tomas Carlsson om den organiska tillväxten, utan att vilja lämna något utfästelser om att lyckas ta teknikkonsulten tillbaka till den takten innan han återvänder som vd till det NCC han lämnade för Sweco för några år sedan.

"Det blir lite väl nära att lämna en prognos, men vi jobbar hårt på att nå det."

Under det fjärde kvartalet liksom för helåret 2017 var den organiska tillväxten på Swecos största marknad Sverige minus 1 procent, efter plus 4 procent 2016. Detta trots att personalen under kvartalet ökade med 0,9 procent till 5.653 (den första ökningen på flera kvartal).

I rapporten förklaras intäktsminskningen med att stora projekt med intäkter från underkonsulter avslutats under kvartalet, och Tomas Carlsson nämner även effekter från när under kvartalen folk anställts när han tillfrågas om motsättningen personaltillväxt/negativ organisk tillväxt.

"Samtidigt ska man komma ihåg att vi nådde en mycket bra rörelsemarginal, 15,3 procent, i Sverige under det fjärde kvartalet. Målet är 12 procent, och 15,3 procent är det bästa resultatet jag kan komma ihåg", framhåller han.

För att få fart på den organiska tillväxten måste Sweco fortsätta rekrytera intensivt. En rekryteringskampanj pågår sedan en tid.

"Vi har fokus på alla divisioner, med ett ganska långtgående åtgärdsprogram", säger Tomas Carlsson, som betecknar tillväxt som sitt främsta fokus under avslutningen av vd-sejouren på Sweco.

Marknadsförutsättningarna tycks medge återgång till tillväxt: efterfrågebilden i Sverige för närvarande betecknar Tomas Carlsson som att den under det senaste halvåret gått från "mycket bra" till "bra", en rörelse som fortsätter, medan Swecos övriga marknader går från "lite svagare" mot "bra".

"Men man ska inte dra för stora växlar på det, det är fortfarande en bra marknad", säger Tomas Carlsson om sin bild av Sverige. Han framhåller också att 2017 blev ett rekordår mätt i bland annat total omsättning och rörelseresultat, för fjärde året i rad, för det frekvent förvärvande Sweco.

Förvärven ska fortsätta under Tomas Carlssons avslutningstid, är tanken:

"Vi har alltid ett antal processer på gång, och när de avslutas vet man inte. Men vi kommer inte att låta det bli ett hack i kurvan av förvärv bara för att jag ska sluta."

I rapporten nämns projektnedskrivningar på 16 miljoner kronor i vardera Norge och Danmark som lönsamhetssänken, jämte operationella problem i den danska Vatten- och Energi-divisionen - något som föranlett kostsamma omstruktureringar.

Tomas Carlsson bedömer att både projektnedskrivningarna och omstruktureringarna är avslutade kapitel. Likaså säger han att införandet av det nya affärssystemet Maconomy (förut användes Aplus) i den svenska delen - något som enligt vd:n främst har kostat fokus - är avslutad och har utfallit till belåtenhet.

"Det är en framgångsrik migration, som tog ungefär en och en halv månad att implementera efter vissa förberedelser."

Har du hunnit bilda dig en uppfattning om vad du ska ändra när du kommer till NCC?

"Jag har haft en del möten, men än så länge är jag koncernchef på Sweco och försöker hålla fokus på det."

Efter en dryg timmes handel var Sweco-aktien upp 6-7 procent på en något negativ Stockholmsbörs. Utvecklingen var den näst bästa efter likaledes rapporterande Peab.

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Sweco AB (A)

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

222,00
0,91%
Sweco AB (A)
225,80
0,80%
Sweco AB (B)
pagehit