OMX30 1 501 0,7%  OMXH25 3 935 0,5%  Bitcoin 5 609,34 -1,2%  Dow 25 289 0,8%  Nas 6 890 1,8%  EUR 10,2634 -0,1%  USD 9,0589 -0,1%  Olja 67,7 1,5%  Guld 1 216 0,2% 
Publicerad 2018-07-13 05:47 av Direkt

STORBRIT: MAYS BREXITPLAN SKULLE "DÖDA" USA-AVTAL - TRUMP

STOCKHOLM (Direkt) USA:s president Donald Trump utdelade ett dubbelt slag mot den brittiska premiärministern Theresa May på torsdagen då han sade att hennes planer på en mjuk brexit sannolikt skulle "döda" varje förhoppning om ett handelsavtal med USA, och dessutom sade att Boris Johnson, som i veckan lämnade posten som utrikesminister, skulle blir en "stor" ledare.

Det rapporterar Bloomberg News.

"Om de gör ett sådant avtal skulle vi göra upp med EU i stället för att göra upp med Storbritannien, så det skulle antagligen döda avtalet", sade Trump i en intervju med tidningen The Sun, som ska publiceras på fredagen. Trumps kommentarer i The Sun, som kontrolleras av Rupert Murdoch, en politisk allierad till Trump, dök upp efter att Trump varit på middag med May på torsdagskvällen.

I dag, fredag, ska Trump bjudas på te hos drottning Elizabeth II på Windsor Castle.

Theresa May vill imponera Trump och använda hans tre dagar långa visit till Storbritannien för att få ett handelsavtal med USA när landet lämnar EU nästa år. Men till och med innan han anlände till Storbritannien attackerade Trump Mays brexitplan och sade att landet var i "något av turbulens" och att det kommer att bli lättare att träffa Rysslands president Vladimir Putin nästa vecka än att träffa henne.

Tidigare har Trump verkat inställd på ett bilateralt handelsavtal mellan Storbritannien och USA, men i intervjun med The Sun kritiserade han May för hur hon hanterat förhandlingar och sade att hon "inte lyssnat på mig" och att avtalet som hon försöker få igenom "inte är vad folket röstade för" och kommer att påverka handel med USA "på ett negativt sätt".

Trump sparade sitt speciella beröm för Boris Johnson, som avgick som utrikesminister i måndags på grund av oenighet med May om hennes plan på en mjuk brexit, och Trump sade att han skulle vilja träffa under sin visit i Storbritannien.

I intervjun sade Trump att han var "väldigt ledsen" över Johnsons avgång och att han tror att Johnson "har det som krävs och har rätt attityd för att bli en stor premiärminister".

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit