OMX30 1 532 -0,8%  OMXH25 3 976 -0,3%  Bitcoin 6 517,23 0,9%  Dow 25 444 0,3%  Nas 7 107 -0,1%  EUR 10,3629 0,0%  USD 8,9893 0,0%  Olja 80,0 0,8%  Guld 1 227 -0,3% 
Publicerad 2018-06-13 05:53 av Direkt

STORBRIT: MAY AVVÄRDJE REVOLT BLAND PRO-EUROPEISKA TORIES

STOCKHOLM (Direkt) Storbritanniens premiärminister Theresa May lyckades på tisdagskvällen avvärja en revolt bland pro-europeiska medlemmar i sitt parti, Tories, och undvek därmed vad som hotade att bli en stor politisk kris. Nu skiftar fokus till priset för att få med rebellerna och ytterligare en kamp lurar runt hörnet.

Det rapporterar Bloomberg News.

En del konservativa parlamentsledamöter har kämpat för ett tillägg som skulle ge parlamentet tidigare icke skådad makt över premiärministerns brexitstrategi.

De två sidorna är ännu inte överens om de exakta villkoren för sin uppgörelse, men det verkar som att parlamentsledamöterna kommer att få en större roll. Det betyder antagligen att sannolikheten att Storbritannien bryter sig loss från EU utan att ett avtal har minskat.

May vann omröstningen efter kohandel i sista stund, en del av det öppet i underhuset och en del bakom stängda dörrar. Premiärministern träffade omkring 15 Tory-rebeller på sitt privata kontor och lovade att ta deras oro med i beräkningen om de avbröt sin revolt.

Men Theresa Mays frist kan visa sig bli kortlivad när hon kämpar för sin brexitstrategi och för att hålla ihop sitt parti samtidigt som hon bara har 10 månader på sig att leverera ett skilsmässoavtal.

Chanserna ökar för att parlamentet kommer att få mer att säga till beträffande processen, och parlamentsledamöterna vill med stor majoritet behålla nära band till Europa.

"I början på den här processen skulle vi inte få någon möjlighet alls att rösta om det slutliga avtalet. Nu har vi en verklig röst och en möjlighet för parlamentet att påverka och godkänna det slutliga avtalet", sade Nicky Morgan, parlamentsledamot som vill behålla nära band till EU, i en intervju med Bloomberg News.

Hon tillade att det fortfarande fick mycket kvar att göra, och att "det är därför detta inte är över än".

De två sidorna har olika versioner om vad eftergifterna betyder och hur mycket makt parlamentet kommer att ha. Rebellerna säger att de erbjöds tillräckligt för att vara säkra på att May kommer att ge dem en bindande möjlighet att påverka riktningen för brexit, medan en regeringsföreträdare sade att erbjudandet bara var "för diskussion".

"Vi har gått med på att söka en kompromiss. Vi har inte, och kommer inte, att gå med på att underhuset bakbinder regeringens händer i förhandlingarna", sade brexit-ministern David Davis i ett uttalande.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit