OMX30 1 494 2,0%  OMXH25 3 835 2,8%  Bitcoin 3 446,60 -2,0%  Dow 24 527 0,6%  Nas 6 764 0,9%  EUR 10,3056 -0,3%  USD 9,0596 -0,3%  Olja 60,4 0,3%  Guld 1 246 0,5% 
Publicerad 2018-10-11 13:25 av Direkt

STORBRIT: FELAKTIGT SÄGA BREXITFRAMGÅNG INOM RÄCKHÅLL - EU (NY)

(Tillägg: från stycke tio)

BRYSSEL (Direkt) Det stämmer inte att EU:s chefsförhandlare Michel Barnier anser att "avgörande framgång" i brexitförhandlingarna är inom räckhåll.

Rapporteringen från hans tal i Europaparlamentet på onsdagen var felaktig.

Det uppgav källor i EU-kommissionen på torsdagen. Misstaget berodde i ett fel av tolken från franska till engelska.

Om "avgörande framsteg" nås i brexitförhandlingarna kommer EU att utlysa ett extra toppmöte den 17-18 november för att slutförhandla Storbritanniens utträdesavtal.

Om så inte sker skjuts slutförhandlingarna upp till EU:s ordinarie toppmöte den 13-14 december.

Michel Barnier kommer att rapportera till EU-toppmötet på onsdag om avgörande framsteg har uppnåtts.

Helst bör sådana framsteg ha nåtts några dagar tidigare, så att EU-ledarnas närmaste medarbetare (sherpas) kan informeras på måndag och medlemsländernas EU-ministrar på tisdag.

Vid en pressbriefing på torsdagen sade kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas att budskapet är "vi är inte där än".

På onsdagen sade Michel Barnier att 8+-85 procent av utträdesavtalet är klart.

Han utvecklade sitt förslag till reservlösning (backstop) för att undvika kontroller vid gränsen mellan Irland och Nordirland.

Förslaget innebär att Nordirland skulle bli kvar i EU:s tullunion när resten av Storbritannien lämnar.

Vad gäller tull och moms skulle företag i övriga Storbritannien fylla i formulär på internet innan varor skickas till Nordirland. Varorna skulle kontrolleras (scannas) på färjor och i hamnar.

Kontroller att industrivaror följer EU:s standarder skulle göras av myndigheter när varorna anländer till Nordirland.

Fytosanitära kontroller av levande djur och produkter framställda från djur måste dock ske vid gränsen mellan Irland och Nordirland.

Nordirland skulle få en särställning med fördelar som ingen annan del av ett land utanför EU har.

Den brittiska regeringens nordirländska stödparti DUP har förkastat denna lösning.

Ett annat alternativ skulle vara att EU27 och Storbritannien ingår i en regelrätt tullunion, precis som Turkiet. Men detta har den brittiska regeringen förkastat eftersom Storbritannien då inte skulle kunna sluta egna handelsavtal.

Storbritannien har föreslagit ett "tullpartnerskap" där landet är utanför EU:s tullunion men agerar som EU:s ombud för varor transiteras till EU.

EU anser att detta förslag inte skulle fungera och skulle vara kostsamt. Redan i nuvarande läge anser kommissionen att den brittiska tullhanteringen har brister och har startat överträdelseärenden. Att agera som ombud skulle vara en betydligt svårare uppgift, uppgav källor i kommissionen.

Förutom den irländska gränsen återstår frågor som EU-domstolens befogenheter för att övervaka utträdesavtalet. Geografiska indikatorer (GI) är en annan fråga. Det gäller skydd av ursprungsmärkning av produkter som parmaskinka.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit