OMX30 1 457 -1,7%  OMXH25 3 832 -1,7%  Bitcoin 4 394,76 -2,0%  Dow 24 466 -2,2%  Nas 6 527 -1,8%  EUR 10,3375 0,0%  USD 9,0922 0,0%  Olja 63,4 1,5%  Guld 1 221 -0,1% 
Publicerad 2018-01-18 05:32 av Direkt

STORBRIT: EU-ORO HANDELSAVTAL STÖRS UNDER BREXIT-ÖVERGÅNG (OMS)

(Omsändning: sändes första gången på onsdagskvällen)

BRYSSEL (Direkt) Sverige är oroligt för att handelspartners runt om i världen inte ska acceptera att Storbritannien fortsätter att omfattas av EU:s frihandelsavtal under övergångsperioden.

I princip upphör alla EU:s frihandelsavtal och andra internationella avtal att gälla Storbritannien när landet lämnar EU den 29 mars nästa år.

Men EU hoppas kunna förlänga dem i sin helhet under övergångsperioden för det brittiska utträdet, som väntas löpa till december 2020.

För detta krävs att EU:s handelspartners - som Kanada och Sydkorea - godkänner en förlängning.

"I handelsförhandlingar brukar det alltid låta välvilligt i början. Men när de sitter vid förhandlingsbordet vill alla förhandlare maximera sina vinster och minimera sina förluster", sade en EU-källa.

Källan pekade på det negativa mottagandet övriga medlemmar i Världshandelsorganisationen WTO har givit förslaget från EU och Storbritannien om att dela de gemensamma tullkvoterna för import av jordbruksprodukter.

Stora exportörer av jordbruksprodukter som USA, Argentina, Brasilien och Nya Zeeland vill att kvoterna totalt sett blir större. Kravet motiveras med att uppdelningen innebär att det blir svårare att rikta om exporten om efterfrågan minskar i något av de 27 EU-länderna eller i Storbritannien.

Under övergångsperioden är det tänkt att all EU-lagstiftning i princip ska fortsätta att gälla i Storbritannien. Britterna får börja förhandla egna frihandelsavtal men de får inte träda i kraft under övergångsperioden.

Landet ska vara kvar inom EU:s inre marknad och EU:s tullunion. Det betyder att den brittiska importen tillämpa EU-tull. Men om tullsänkningar och andra förmåner för EU-företag i till exempel Kanada och Sydkorea även ska gälla brittiska företag blir en förhandlingsfråga.

I diskussionerna om förhandlingsdirektivet för övergångsperioden bland de 27 EU-länderna har Sverige, Nederländerna, Irland, Belgien och Polen rest frågan.

EU-företag som har en brittisk del i produktionskedjan kan påverkas, bland annat vad gäller ursprungsregler. Delar med brittiskt ursprung är ju inte längre från EU.

Totalt har EU slutit mer än 700 internationella avtal, som alla påverkas.

De 27 EU-länderna har också diskuterat hur fast slutdatumet den 31 december 2020 ska vara för övergångsperioden. Flera länder vill ha en mjukare syn men brexithökarna Tyskland och Frankrike har insisterat på att datumet är definitivt.

De 27 ländernas EU-ambassadörer (Coreper) ska på torsdagen diskutera förhandlingsdirektiven. Den 29 januari ska EU-ministrarna anta dem.

På tisdagen höll de 27 länderna också ett seminarium om framtida flygtrafik med Storbritannien. Under övergångsperioden kan Storbritannien bli kvar på inre marknaden även om landet inte får delta i beslutsfattandet.

Därefter beror relationen på vilket sorts avtal som sluts. EU:s flygavtal med Kanada och USA innehåller inga rättigheter för nordamerikanska flygbolag att flyga mellan två EU-länder eller inom ett EU-land. Däremot ger EU:s avtal med Schweiz schweiziska bolag dessa rättigheter.

Om EU och Storbritannien inte kan enas om ett brett flygavtal måste man ändå komma överens om minimala regler för säkerhet och trafikrättigheter.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit