OMX30 1 594 -1,0%  OMXH25 3 904 0,1%  OMXC20 1 005 -1,2%  Dow 24 652 0,6%  Nas 6 466 1,2%  EUR 9,9873 0,0%  USD 8,4991 -0,1%  Olja 63,2 0,0%  Guld 1 254 0,7% 
Publicerad 2017-10-11 05:34 av Direkt

SPANIEN: PUIGDEMONT FÖRESLÅR ATT VALRESULTAT LÄGGS PÅ IS (OMS)

(sändes första gången på tisdagen, tillägg)

STOCKHOLM (Direkt) Kataloniens regionpresident, Carles Puigdemont, sade vid ett tal i det regionala parlamentet i Barcelona på tisdagen att "alla parter" har ett ansvar för att minska spänningarna i Katalonien.

Det rapporterar Reuters och Bloomberg News.

Han sade också att företag som eventuellt flyttar sina huvudkontor till orter utanför Katalonien inte kommer att skada ekonomin "särskilt mycket".

Vad gäller resultatet av folkomröstningen om självständighet föreslog Carles Puigdemont att utfallet läggs på is tills vidare. Under tiden uppmanade han till mer dialog, bland annat uppmanade han EU att tala med Spanien.

De katalanska ledarna i parlamentet undertecknade samtidigt ett dokument som förklarar Katalonien självständigt från Spanien, men det var oklart vilket juridiskt värde detta dokument har.

"Katalonien återupprättar i dag sin fulla suveränitet", står det i dokumentet, som kallas för en deklaration av Kataloniens folkvalda.

Dokumentet uppmanar alla stater och internationella organisationer att erkänna den katalanska republiken som en oberoende och suverän stat. Det uppmanar också den katalanska regeringen att vidta alla nödvändiga åtgärder för att göra deklarationen om självständighet till fullo effektiv.

Carles Puigdemont sade inför parlamentet att resultatet i folkomröstningen gett ett mandat för självständighet, men han ville skjuta på verkställandet för att minska spänningarna.

"Vi är inte kriminella, inte galna, inte kuppmakare eller kidnappade. Vi är normala människor som vill tillåtas att rösta och som har varit redo för all den nödvändiga dialog som behövs för att nå det

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit