OMX30 1 536 0,0%  OMXH25 3 980 -0,1%  Bitcoin 6 525,59 -0,5%  Dow 25 251 -0,4%  Nas 7 069 -1,2%  EUR 10,3656 0,0%  USD 8,9565 0,1%  Olja 81,0 0,3%  Guld 1 227 -0,7% 
Publicerad 2018-05-16 11:24 av Direkt

SEB: TROLIGT MED M-LEDD MINORITETSREGERING EFTER VALET

STOCKHOLM (Direkt) I rådande opinionsläge är det svårt att se att en handlingskraftig regering ska kunna bildas efter höstens val. Om inte opinionsläget ändras drastiskt är ändå huvudscenariot att någon form av Moderatledd minoritetsregering tar över efter valet.

Det skriver SEB-ekonomerna i en temaartikel i bankens konjunkturrapport som presenterades på onsdagen.

Prognoschefen Håkan Frisén bedömer att det kanske är mest sannolikt med en M-ledd alliansregering, men han utesluter inte att det kan bli aktuellt med andra alternativ, liknande de regeringar som styr i övriga nordiska länder.

Enligt SEB är tiden troligen inte mogen för en storkoalition (M+S), och Centerns linje att S skulle agera stödparti till Alliansen är "knappast realistiskt", och förstahandsalternativet för S, en koalition inkluderande C och L, lär inte heller vara sannolikt. Och även om de rödgröna blir största block är det inte troligt att Allianspartierna kommer att acceptera den "lightvariant" av Decemberöverenskommelsen som i praktiken har gällt de senaste åren.

"Först om en M-ledd regering skulle misslyckas med att hantera de svåra balansakter den kommer att ställas inför, inte minst i relationerna med SD, tror vi att blocköverskridande regeringskoalitioner blir aktuella", skriver SEB-ekonomerna.

De bedömer dock att en tillträdande regering kommer att ha ett "hyfsat stort" finanspolitiskt manöverutrymme, givet att överskottsmålet sänks till 0,33 procent av BNP 2019.

Samtidigt är den offentliga skulden nu på väg att nå ner till det ankare på 35 procent av BNP som ska gälla enligt den blocköverskridande överenskommelsen, och om budgetmålet verkligen uppfylls på medellång sikt kommer skulden att pressas ner ytterligare.

Den målkonflikten gör att SEB tror att det snart kommer att bli aktuellt med en ny översyn som leder till ytterligare lättnader i budgetramverket.

"Rent statsfinansiella motiv för en stramare finanspolitik är därför inte speciellt starka", konstaterar SEB-ekonomerna.

SEB-ekonomernas bedömning går därmed något på tvärs mot de bedömningar som gjorts av bland annat Finanspolitiska rådet och Konjunkturinstitutet.

Ett gott finanspolitiskt utrymme innebär vidare att politiken kan ge Riksbanken eldunderstöd om det penningpolitiska manöverutrymmet är allt för begränsat i nästa konjunkturnedgång.

SEB-ekonomerna konstaterar vidare att nuvarande rödgröna regering har lyckats "ganska bra" med att hitta en balans för finanspolitikens allmänna inriktning, men nu är det viktigt att prioritera strukturpolitiska grepp.

"Efter snart åtta år med minoritetsregeringar blir bristen på handlingskraft inom detta område alltmer kännbar… på ideologiskt mer heta områden har beslutsförlamningen varit påtaglig", fastslår SEB-ekonomerna.

De mest angelägna områdena för strukturpolitiska grepp rör, enligt SEB, bostads- och skattepolitik, där en rad sammanhängande frågor behöver lösas. Men givet att partierna inte har förberett väljarna på att systemförändringar kan bli nödvändiga behöver förmodligen båda de politiska blocken ta itu med "ideologiska skygglappar".

Exempelvis behöver den rödgröna sidan se över sitt motstånd mot minskade trösklar på arbetsmarknaden givet att den stora utomeuropeiska invandringen har lett till att måna arbetssökande har en låg utbildningsnivå.

Allianspartierna behöver å sin sida vara redo att korrigera brister och avarter i de långtgående avregleringarna inom till exempel välfärdssektorn som man genomförde under tidigare regeringsperiod.

Men även om beslutskraften i svensk politik skulle förbli svag har SEB svårt att se att det skulle leda till några större finansiella orosreaktioner.

"Trots allt är de offentliga finanserna i mycket gott skick relativt omvärlden och jämfört med de långvariga regeringskriser som har förlamat politiken i många europeiska länder är problemen kring den svenska regeringsbildningen inte speciellt stora", skriver SEB.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Skandinaviska Enskilda Banken (C)

ytterligare analyser

Lägg till instrument

pagehit