OMX30 1 624 0,3%  OMXH25 3 900 0,2%  OMXC20 1 018 0,7%  Dow 24 505 0,5%  Nas 6 384 -0,2%  EUR 9,8869 0,0%  USD 8,4198 -0,1%  Olja 63,9 -1,4%  Guld 1 243 -0,2% 
Publicerad 2017-12-06 07:15 av Direkt

SCOUT GAMING: SKA SATSA PÅ SÄLJ, KVALITETSSÄKRING - VD (OMS)

(Omsändning: skickades första gången den 27 november. Aktien gör debut på First North på onsdagen)

STOCKHOLM (Direkt) Scout Gaming Group ska använda emissionspengarna till att genomföra den aktuella strategin mot positivt kassaflöde genom satsningar på marknadsföring och försäljning samt kvalitetssäkring av organisationen.

Det säger vd Andreas Ternström till Nyhetsbyrån Direkt i en intervju inför listningen på First North i december.

Scout Gaming Group är verksamt inom det som kallas "daily fantasy sports". Sådana spel kan liknas vid managerspel där man köper och säljer spelare under en sportturnering och får poäng baserat på hur de presterar. Scout riktar i sin tur in sig på liknande spel, men med kortare löptid, exempelvis en match i stället för en hel säsong.

Scouts intjäning baseras på en egenbyggd plattform som säljs till exempelvis speloperatörer eller mediebolag. Operatören tar en andel av den totala insatsen för spelet varav Scout Gaming Group får en del genom vinstdelning.

Fantasy sport har varit populärt i USA i flera årtionden och har också vunnit mark i Europa genom spel som Drömelvan och Fantasy Premier League i England.

"Det har funnits och drivits av mediabolagen, men det har inte funnits i den korta förpackningen som är daily fantasy sports", säger Andreas Ternström.

Efter att gjort undersökningar har Scout Gaming kommit fram till att det är spelbolag som vill ha marknaden med daily fantasy sports-spel. Att driva ett spel som daily fantasy sports kräver många av de professioner som speloperatörer har i dag, men som mediabolagen inte alltid sitter på.

I USA nådde intresset för daily fantasy en topp under 2015, när flera delstater satte ned foten och utredde huruvida det rörde sig om hasardspel eller inte.

Efterhand har delstaterna sedan öppnat upp igen efter att ha konstaterat att det rör sig om skicklighetsspel, varefter antalet spelare har börjat öka igen, enligt Andreas Ternström.

Scout Gaming ser synergier mellan fantasy sport och mediebolagens andra verksamheter.

"Vad vi ser är att mediebolagen rapporterar om samma saker som fantasyspelaren tittar på. Vad mediabolagen också har märkt är att genom fantasyspel blir helt nya saker intressanta. Spelet i sig gör att en match kan vara spännande för spelare även om det står 4-0 och matchen i praktiken är avgjord", säger Andreas Tärnström.

Under Tour de France i somras levererade Scout Gaming ett fantasyspel åt norska TV2. Totalt spelade 35.000 spelare och enligt Andreas Tärnström var spelsidan den absolut mest besökta webbsidan för TV2 under dessa två veckor.

"Gör man det här rätt och integrerar det rätt, får man också mycket trafik till sin sida", säger han.

I samband med noteringen genomförs en nyemission som ska tillföra 60 miljoner kronor före emissionskostnader. Kapitalet är tänkt att finansiera bolagets utveckling och tillväxt.

Bland ankarinvesterarna, som tecknar för 50 miljoner kronor, finns bland annat Handelsbanken Fonder och Swedbank Robur Fonder. I ägarlistan hittas bland andra också familjen Lundström och Knutsson, vilka har ägarintressen i Betsson, Cherry och Net Ent.

Och på tal om Betsson meddelade Scout Gaming i november att bolaget skrivit ett avtal med Betsson som ger speloperatören full tillgång till Scouts så kallade DFS-spelplattform. Plattformen väntas vara fullt integrerad i Betssons produktutbud under nästa år.

"Att både bredda målgruppen av sportspelare samt öka lojaliteten bland spelarna är två av de främsta behoven vi tillgodoser med Daily Fantasy Sports. Scout Gaming har möjligheter att både leverera breda sporter och mer nischade, vilket passar oss väl. De erbjuder även det största europeiska likviditetsnätverket, vilket också vägde tungt i vår urvalsprocess", sade Betsson Groups speldirektör, Andy Broughton Braithwaite då.

Pengarna som tas in i emissionen ska gå till att "exekvera på den strategi vi har".

Efter att ha varit ute och marknadsfört produkten har bolaget gjort bedömningen att det finns god potential för nya affärer och en del av pengarna kommer därför att allokeras till marknadsföring och försäljning.

"Vi kommer också att kvalitetssäkra organisationen och behöva en del pengar för att täcka den rörelsekostnad vi har för att nå positivt kassaflöde enligt den affärsplan vi har", säger Andreas Tärnström.

"När man är ute och säljer produkten känns det som om den blir väl emottagen. Därför vill vi satsa lite pengar på att öka kundintaget", säger han.

Bolagets nettoomsättning uppgick till drygt 2,4 miljoner kronor helåret 2016 enligt den proformaresultaträkning (förutsätter att ett förvärv gjordes 1 januari 2016) som bolaget har med i prospektet. Rörelseförlusten låg på 14,5 miljoner kronor. Motsvarande siffror för det första halvåret 2017 var 1,4 respektive -6,5 miljoner kronor.

"Vi genomför dock den här noteringen på Nasdaq First North främst för att skapa oss en transparens och vara granskade och hela och rena inför en möjlighet att få göra affärer med de kunder som är ganska stora och kräver viss substans från sina underleverantörer", säger Andreas Tärnström.

I närtid är det primära målet nu att få in "så många bra kunder vi kan" för att bygga sitt nätverk.

Genom att bygga upp ett större nätverk kan Scout Gaming, enligt Andreas Tärnström, erbjuda en större total pott för daily fantasy sports-spel, vilket i sin tur ska locka fler kunder och i sin tur större intäkter. Andreas Tärnström anser att kundnätverket ger Scout Gaming ett "first mover-advantage" och genom det kan bolaget också erbjuda hög likviditet i sina daily fantasy-spel.

"Om man bygger nätverket och blir den som kan leverera bäst kampanjer till operatörerna som de kan använda mot sina spelare, så är vi övertygade om att det ökar attraktiviteten hos oss när de ska välja underleverantör", säger han.

Inför noteringen har analystjänsten SvD Börsplus och Privata Affärer tittat på aktien och båda ser potential.

SvD Börsplus ser Scout Gaming som ett nischat Net Ent och rekommenderar teckna.

Privata Affärer skriver att riskerna med ett så pass oprövat bolag och en ung marknad är höga, men att det finns potential. Rådet blir köp "för chanstagare".

Scout Gamings teckningskurs uppgår till 23 kronor vilket motsvarar ett totalt värde om cirka 225 miljoner kronor. Teckningsperioden löper till och med 27 november. Första handelsdag på First North är satt till den 6 december.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit