OMX30 1 484 -0,7%  OMXH25 3 818 -0,5%  Bitcoin 3 446,57 -2,0%  Dow 24 651 0,5%  Nas 6 783 0,3%  EUR 10,2828 -0,5%  USD 9,0594 -0,3%  Olja 60,3 0,2%  Guld 1 243 0,3% 
Publicerad 2018-04-17 15:55 av Direkt

SAAB: FORTSATT GODA CHANSER SÄLJA GRIPEN TILL INDIEN - VD

STOCKHOLM (Direkt) Saabs vd Håkan Buskhe tror att Saab fortfarande har en god chans att sälja Gripenplan till Indien, trots att landet nyligen har breddat sin upphandling från en- till tvåmotoriga plan.

Det säger han till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagseftermiddagen, strax efter att ha träffat Indiens premiärminister Narendra Modi vid ett rundabordssamtal i Stockholms stadshus.

"Jag tycker att chanserna är relativt lika", säger han.

Mot kravspecifikationens förändring till Saabs nackdel står dels tisdagens premiärministerbesök och möjligheter för Saab att sälja in sitt plan, dels det säkerhetsavtal som Indien och Sverige enligt Expressen ingick på tisdagen. Enligt uppgift till Times of India på måndagen ingick detta för att genom informationsutbyte och delning av försvarshemligheter kratta manegen för en Gripenaffär.

Håkan Buskhe, som har träffat Narendra Modi många gånger de senaste åren, vill inte förstora betydelsen av tisdagens möte, och tycker att försvarskoncernens chanser att göra affärer är ungefär lika stora nu som före mötet:

"Jag tycker att vi har haft väldigt goda möjligheter under en lång tid", säger han och prisar sitt flygplans modernitet, utvecklingspotential och Saabs vilja att idka teknologiöverföring till Indien på samma sätt som man gör i Brasilien.

"Om vi teamar upp totalt sett i Sverige tror jag att vi har stora chanser", säger han om den hägrande flygplansförsäljningen.

Indien publicerade för ett par veckor sedan ett drygt 70-sidigt så kallat RFI-dokument där landet efterfrågar information om sitt blivande stridsflygplan (RFI = request for information). Håkan Buskhe betecknar dokumentet som "väldefinierat" och säger att det passar Saab "mycket väl" - men som Dagens Industri påpekade förra veckan har förändringen av kravspecifikationen till två- från enmotoriga plan ökat antalet konkurrenter från en till åtminstone tre.

Hur mycket bedömer du att breddningen från en- till tvåmotorigt har försämrat era chanser? Det verkar inte bra.

"Nja. Å andra sidan har vi i Gripen E världens mest moderna flygplan. Det kan bära mycket last och flyger längre än tvåmotoriga flygplan, och vi har dessutom förra året visat upp att vi är i tid med vårt projekt, och det skapar naturligtvis en mycket bra konfidens hos våra kunder. Vi har också en bra referens hos vår brasilianska kund där vi uppfyller det vi har lovat vad gäller teknologiöverföring. Jag tycker att det i grunden är bra att Indien har en bra och strukturerad process, både kort- och långsiktigt. Jag ser inte att det har försämrat våra chanser över huvud taget, utan tiden verkar för oss - så känner jag det."

Enligt Expressen sade Narendra Modi vid tisdagens presskonferens, som skedde före rundabordssamtalet med Håkan Buskhe och andra företagsledare, att Indien är särskilt intresserade av att hitta nya möjligheter till samarbete med Sverige inom försvarsindustrin.

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Saab AB

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

339,40
-1,22%
Saab AB

Index i denna artikel

RTS 1 129,35
0,32%
pagehit