OMX30 1 472 -0,5%  OMXH25 3 810 0,1%  Bitcoin 3 199,18 -2,0%  Dow 24 101 -2,0%  Nas 6 595 -2,6%  EUR 10,2471 0,0%  USD 9,0604 0,0%  Olja 60,3 -2,4%  Guld 1 238 -0,3% 
INTERVJU Publicerad 2016-05-29 12:00 av vafinans.se

Så blev han en av världens största hedgefondstjärnor - och därför spår han en ny börskrasch


Bildkälla: Mikael Syding
Karl-Mikael Syding växte upp i Kiruna, flyttade till Västerås som 4-åring och lärde sig läsa i samma veva.  I skolan mobbades han, men fann tröst i programmering och matematik. Han var rätt stökig i skolan, och menar att det nog kunde ha gått illa för honom om inte personer i hans omgivning sett hans talang och uppmuntrat honom att fokusera på studierna.

"Jag tror oerhört mycket på tur. Jag hade turen att födas på 70-talet och jag kan också se hur jag lika gärna hade kunnat bli ungdomsbrottsling", säger Karl-Mikael Syding.

Efter fina betyg på Handels i Stockholm hamnade han av en ren slump på Skandinavien Fondkommission våren 1994, som senare blev Skandiabanken Fondkommission. Karl-Mikael visade framfötterna och fick därefter chansen att bygga upp Swedbanks analysavdelning inom it-sektorn innan han våren 2000 blev headhuntad till Brummerfonden Futuris. Där fick han ansvaret för bank och it, och gjorde stor succé. Fonden utsågs till "årets hedgefond" i Europa 2008, och förärades två år senare även titeln "decenniets hedgefond" i konkurrens med tusentals förvaltare i Europa.  

"Jag fick årliga utbetalningar på cirka 10 miljoner kronor fem år på raken och bra lön ovanpå det. Jag har kommit från ingenstans och gått från att sugas ned i lyxbilar och dyra klockor till att fundera över vad som gör en människa lycklig", säger Karl-Mikael Syding.

Han förklarar att pengar visserligen underlättar livet, men menar att han inte har något intresse av att köpa lyxprylar eller åka jorden runt. I början av året "pensionerade" han sig, efter att nyss ha passerat 40-strecket och tjänat in över 100 miljoner kronor under sin karriär. Han har dock inte slutat följa marknaden för det, utan spenderar fortfarande mycket tid framför datorn.

"Jag har väl en släng av Aspergers. Jag lärde mig disciplin, algebra och tålamod framför datorn", säger Karl Mikael Syding, som även driver den populära bloggen The Retarded Hedge Fund Manage.

"Bloggen innehåller inte så mycket ekonomi, utan det är mest en fråga om att behålla en intellektuell skärpa. Det blir en ventil där jag skriver av mig olika tankar och förmedlar dessa till ambitiösa människor i 25-30-årsåldern".

LÄS MER: Studenten blev mångmiljonär på Fingerprint: "Mamma har skrikit sälj sedan 13 kronor"

Trots alla framgångar i finansvärlden, sticker Karl-Mikael Syding inte under stol med att det har blivit en del misstag under årens lopp. Det värsta skedde när ECB-chefen Mario Draghi kom med sitt berömda uttalande år 2012 om att göra "allt som krävs" för att rädda euron. Karl-Mikael Syding valde att ligga kvar med korta positioner i banksektorn, och även då nästa Greklands-kris år 2013 blev ett faktum.  Beslutet ledde till stora förluster för Futuris.

Men alla begår väl misstag. Vad är knepet för att bli riktigt framgångsrik i finansbranschen som analytiker?
"Stick aldrig ut. Ligg hela tiden nära dagens aktiekurs - 10 procent över och var alltid måttligt positiv. Håll dig väl med företagen. Sedan går det alltid bra att snacka lite vid sidan av med kunderna om vad man tror på eller ej", säger Syding och menar att det går att applicera samma tankesätt för fondförvaltare.

"Du får aldrig sparken så länge du aldrig har mycket fel. Tokåren när det går upp 50 procent får du bonus trots att du inte ens har förtjänat den", säger han.


Hur var Futuris strategi för att spöa börsen som ni gjorde?
"Vi tänkte framförallt igenom affärsmodellerna och verksamheternas drivkrafter snarare än räknade på kronor och ören inför kvartalsrapporterna. Många jobbade inte så, utan ville ha exakt rätt efter kvartalssiffror. Vi arbetade också helt oberoende och var inte medlemmar i hedgefondklubbar och annat".

Han sticker inte under stol med att Futuris kunde framstå som rena idioter genom sina okonventionella metoder och kunde hamna rejält i kylan hos kunderna när det gick åt fel håll.

Hur kom ni in i "värmen" igen?
"De flesta kunder har överseende med ett sämre år givet att man ligger rätt året efter, och det finns nästan alltid något hyggligt att sätta tänderna i", säger Karl-Mikael Syding.

Han vill inte själv slå sig på bröstet för Futuris framgångar, utan hävdar att medarbetarna hela tiden pitchade idéer fram och tillbaka och att alla bidrog till hedgefondens enorma framgångar.

Du talar mycket om slumpen och tur, men någon stor talang måste väl ändå ha funnits hos dig? 
"Jag behärskade teknik och var inte dum i huvudet. Hur duktig man än är kan man inte endast leva på gratissparkar, och utan talang får man inga gratissparkar", säger Karl-Mikael Syding.

Han tror också att en arbetsvilja som en oxe parat med en förmåga att bryta ned större frågor i mindre beståndsdelar banade väg för framgångarna.

"Jag kunde jobba till jag somnade. Men jag vet inte om jag hade en verklig numerisk talang, eller bara gömde mig bakom det", säger Karl-Mikael Syding.

PORTRÄTT: "Allt han rör blir till guld - här är miljardären alla vill ta rygg på"

Idag är Karl-Mikael Syding fullständigt övertygad om att en ny börskrasch kan stå för dörren redan under nästa år.

Många it-bolag är högt värderade. Men till skillnad från när dotcom-bubblan brast vid 2000 har man mer fungerande affärsmodeller. Varför ser vi en ny börskrasch komma?
"Det förrädiska med bubblor är att situationen bara ser mer och mer trovärdig ut för varje ny bubbla", säger Karl-Mikael Syding.

Han ser en tendens till att allt skruvas hela tiden och menar att det råder en övertro på att allt blir bra så länge länder som exempelvis Kina får tillgång till massa asfalt. Men verkligheten ser annorlunda ut. Det kryllar av "spökstäder" i Kina och investeringarnas andel av BNP ligger på smått osannolika 60 procent, enligt Karl-Mikael Syding.

"I normalfallet ligger den andelen på 10-20 procent", säger han.

Karl-Mikael Syding tycker att den biten är illavarslande i sig, men det som verkligen stör bilden är att börsen aldrig har varit dyrare, inte ens vid börskraschen 1929 eller när it-bubblan brast år 2000, om man ser på medianvärden och inte genomsnitt.

"Man måste fråga sig hur mycket värde som kan samlas på börsen. Det hjälper heller inte att förklara det med att centralbankerna aldrig har tryckt så mycket pengar", säger han och varnar för att även jättar som Google skulle kunna dras ned rejält vid en cyklisk recession.

"Google gör massor med vinst och handlas till ett p/e-tal på någonstans mellan 10-20. Men affärsmodellen bygger på att kunderna tror att man ska kunna växa om man trycker ut reklam på Google. Börjar kunderna jaga kostnader kan det snabbt gå utför", säger Karl-Mikael Syding.

Han ser även andra oroväckande tecken som att actionkamerabolaget GoPro haft 400 miljarder kronor i börsvärde bara under de senaste 1,5 åren samtidigt som solcellsbolagen gick upp som en sol och ned som en pannkaka.

"Solcellsbolag kändes självklara i och med miljöhotet, men det blev för dyrt för staten att subventionera bolagen och nu får de försöka klara sig själva", säger Karl-Mikael Syding.

Så nu är du alltså övertygad om att du har rätt att vi går med stormsteg mot en ny bubbla?
"Ja, 3-årsgrafen för OMX visade en topp i mars/april i år och efter den toppen har vi fått se tre fina och välstrukturerade vågor nedåt samtidigt som räntorna har legat på noll under många år".

Han tycker att ytterligare ett tecken på en nära förestående börskrasch är att riskvilja har bytts ut mot riskavsersion.

"Man försöker sälja tidigare hela tiden och trenden har accelererat. Till slut blir det som 2001-2002 där man inte längre köper på nedgång", säger Karl-Mikael Syding

Det räcker dock inte med en dyr börs för att skapa en ny börskrasch, utan att det är just kombinationen med en dyr börs och riskaversion som banar väg för ordentliga nedgångar, enligt Karl-Mikael Syding.

Vad orsakar riskaversionen egentligen?
"När riskviljan är hög rör sig allt på samma sätt. Obligationer, räntor etc. Allt ser billigt ut. Men nu har skräpobligationer gått sämre i år och skuldbågen är knäckt i och med att de sämsta företagen inte har råd att betala sina skulder. Man har byggt tornet så högt att det kraschar rejält när det väl faller."

Ett ytterligare orosmoln är att endast ett fåtal bolag går starkt och blir dragloken för börsen, medan andra går ganska dåligt. Centralbankernas tryckande av pengar har heller inte underlättat situationen, utan lett till både felinvesteringar och överinvesteringar och gjort att en övertro på centralbankerna förbytts till en misstro, enligt Karl-Mikael Syding.

Han utesluter ändå inte att centralbankerna kan sitta med ett sista ess i skjortärmen, men tror inte att det handlar om att följa den japanska centralbankens exempel och börja investera i aktier.

"Det är galet nog att centralbankerna trycker upp massa pengar, men att de köper aktier på börsen känns om möjligt ännu konstigare", säger Karl-Mikael Syding.

Han ser även vissa positiva tecken som att exempelvis FED i USA har försökt att normalisera läget genom att höja räntorna.

"Går USA går den vägen tror jag att Draghi och Ingves följer efter. Jag vill gärna inte tro att Riksbanken är dumma i huvudet och förstör ekonomin nu när man har byggt upp ett korthus med skulder och nollränta", säger Karl-Mikael Syding.

Hedgefondlegendaren räknar med arbetslösheten i Sverige som värst skulle kunna landa på 10 procent.

"Kunde börsen halveras 2007, 2008 så är det inte så kontroversiellt att säga att det här även skulle kunna hända under 2016. Jag tror verkligen att det är dags för en ny börshalvering, men det blir inte lika tufft som åren 1991-1994. Det handlar nog snarare om miljardärer som blir halvmiljardärer", säger Karl-Mikael Syding.

Skrivet av: Karl-Johan Byttner

LÄS ÄVEN:
Intervju: "Tyngste svensken på Wall Street sätter skräck i amerikanerna"
Guide: Lär dig att investera - genom att titta på filmer
Checklista: 5 saker att leta efter innan du köper aktier i ett bolag

Vill du ha full koll på börsen? Följ VA Finans på Facebook!

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit