OMX30 1 499 0,7%  OMXH25 3 939 0,6%  Bitcoin 5 616,65 0,2%  Dow 25 413 0,5%  Nas 6 867 -0,3%  EUR 10,2842 0,0%  USD 9,0061 0,0%  Olja 67,1 0,7%  Guld 1 221 0,7% 
Publicerad 2018-07-12 09:38 av FinWire

Riksbanksledamöter såg ökad osäkerhet i omvärlden och frågetecken kring inflationsutvecklingen vid förra mötet

Flera riksbanksledamöter betonade vid förra penningpolitiska mötet att osäkerheten om utvecklingen i omvärlden har ökat sedan april, och flera konstaterade att inflationstrycket fortfarande är måttligt.

Vid mötet lämnades reporäntan oförändrad på -0,50 procent. Prognosen för reporäntan är oförändrad sedan april och indikerar att långsamma höjningar av reporäntan inleds mot slutet av året. Majoriteten underströk enligt protokollet samtidigt att penningpolitiken i det här läget behöver gå fortsatt försiktigt fram med räntehöjningar.

En majoritet i direktionen ställde bakom den bild av konjunktur- och inflationsutsikterna som beskrivs i utkastet till den penningpolitiska rapporten. Flera ledamöter betonade samtidigt att osäkerheten om utvecklingen i omvärlden har ökat sedan april, bland annat till följd av ökade handelsrestriktioner och det ekonomisk-politiska läget i Italien.

"Att KPIF-inflationen nu är nära 2 procent och att prognosen för det närmaste året är uppreviderad beror framför allt på en snabb ökning i energipriserna. Mått på underliggande inflation indikerar att inflationstrycket fortfarande är måttligt, vilket enligt flera ledamöter reser frågetecken kring inflationsutvecklingen på sikt. Man konstaterade att en förutsättning för att inflationen ska förbli nära 2 procent är att penningpolitiken är fortsatt expansiv", heter det i protokollet.

Flera ledamöter diskuterade växelkursens volatila utveckling och den osäkerhet som kronan innebär för inflationen. Majoriteten förordade en förlängning av det mandat som underlättar att snabbt intervenera på valutamarknaden. Ett par ledamöter påminde om de strukturella problem som finns på den svenska bostadsmarknaden och de risker som dessa utgör för den ekonomiska utvecklingen i Sverige.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit