OMX30 1 501 0,7%  OMXH25 3 935 0,5%  Bitcoin 5 609,34 -1,2%  Dow 25 289 0,8%  Nas 6 890 1,8%  EUR 10,2634 -0,1%  USD 9,0589 -0,1%  Olja 67,7 1,5%  Guld 1 216 0,2% 
Publicerad 2018-07-13 09:51 av Direkt

Rhenman Global Opportunities L/S: backade 1,9% i juni

Uppdragsartikel - finansierad av Rhenman & Partners AM.

STOCKHOLM (Fonder Direkt) De värderingsskillnader som uppstått på aktiemarknaderna är ohållbara i ett längre perspektiv. Vinstutsikterna för bolag inom nedtryckta sektorer som gynnas av en fortsatt stabil konjunktur, såsom industri, bank och energi, är goda. Tillsammans med allt lägre värderingar bör därmed utrymme för kurslyft finnas.

Det förmedlar Staffan Knafve, förvaltare för den globala lång/kort-aktiefonden Rhenman Global Opportunities L/S, i en månadsrapport.

Fonden noterade en nedgång om 1,9 procent i juni och underpresterade därmed sitt jämförelseindex (Euribor 3 Month EUR), som steg 1,3 procent omräknat i fondens basvaluta svenska kronor. Sedan årsskiftet är fondens avkastning minus 7,6 procent per den 30 juni, medan jämförelseindex räknat i svenska kronor är plus 6,1 procent.

image

Utveckling för Rhenman Global Opportunities L/S sedan den svenska andelsklassens start i september 2016. (Källa: Rhenman & Partners AM)

Sett till sektorer var det främst hälso-, sjukvårds- och dagligvarubolag som bidrog positivt till fondens avkastning i juni, medan sällanköpsbolag och banker påverkade negativt, skriver förvaltaren, som uppger att såväl de långa som korta positionerna belastade avkastningen med cirka 1 procent.

image

Rhenman Global Opportunities L/S portföljkonstruktion samt valutaexponering. (Källa: Rhenman & Partners AM)

Ericsson, ett av fondens få nordiska innehav, blev den bästa bidragsgivaren i juni. Staffan Knafve informerar att bolagets prognos för antalet mobila IoT-anslutningar år 2023 reviderats upp till 3,5 miljarder, vilket är närapå en fördubbling jämfört med en prognos från i november 2017. Mer därtill meddelade Ericsson att samtliga stora telekomoperatörer i USA kommer att erbjuda 5G så tidigt som i slutet av 2018 eller under 2019, skriver förvaltaren, som lägger till att bolaget under månaden fick flera höjda riktkurser från investmentbanker.

Vad gäller negativa portföljbidrag var kortpositionen i Tesla det som påverkade mest under månaden. Staffan Knafve uppger att aktien steg kraftigt efter att vd Elon Musk återigen uttalat visshet om att Tesla kommer lyckas nå sitt produktionsmål för massmarknadsbilen Model 3. Förvaltaren påpekar att bolagets produktionsmål sänkts eller skjutits upp så ofta det senaste året, att det mål Elon Musk nu påstår att bolaget kan nå innan månadens slut (5.000 bilar i veckan) kommer som en positiv överraskning för investerare. I linje med vad Elon Musk tidigare uttalat förväntade sig inte analytiker att detta produktionsmål, som dock är lägre än vad man ursprungligen räknade med, skulle kunna uppnås förrän nästa år, skriver Staffan Knafve.

Förvaltaren noterar att det första halvåret av 2018 präglats av en relativt sett stark utveckling på den amerikanska aktiemarknaden, med tillväxtaktier som draglok, medan de flesta andra aktiemarknader mer eller mindre stått stilla eller fallit vilket har lett till stora värderingsskillnader. Som förklararingar till denna utveckling nämner Staffan Knafve osäkerhetsmoment i form av frihandelns framtid, Europas politiska förvecklingar och ifrågasatta tillväxt samt tillväxtmarknaders förmåga att generera just tillväxt i en miljö där såväl hot om tullar, dollarn och energipriserna alla stiger.

Förvaltaren slår fast att Rhenman & Partners som alltid har respekt för de möjligheter och orosmoment som sätter sin prägel på olika marknaders utveckling. Samtidigt anser de att de värderingsskillnader som uppstått (med exempelvis rekordhöga nivåer för IT- och vissa sällanköpsaktier såsom Amazon medan värderingarna i stora delar av världen har sjunkit) är ohållbara på sikt. Följaktligen uppges Rhenman & Partners vara i grunden fortsatt positivt inställda till sektorer som gynnas av en fortsättning på den stabila konjunkturen. I sammanhanget nämns industribolag, banker och energibolag.

Rhenman Global Opportunities L/S största aktieinnehav var vid utgången av juni Exxon, Nestle, Chevron, Ericsson och JP Morgan Chase & Co.

Klicka på länken för att läsa Staffan Knafves fullständiga månadskommentar: https://rhepa.se/wp-content/uploads/2018/07/Monthly-Report_Rhenman-Global-Opportunities-LS-201806_SWE_11Juli.pdf

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion i syfte att bredda kunskapen om fonder och öka genomlysningen av denna marknad. Materialet kan vara finansierat och framtaget på uppdrag av extern part och i förekommande fall anges detta tydligt högst upp. Fondredaktionen är frikopplad från Direkts övriga redaktion.

Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt

Fonder Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit