OMX30 1 499 0,7%  OMXH25 3 939 0,6%  Bitcoin 5 631,64 0,5%  Dow 25 413 0,5%  Nas 6 867 -0,3%  EUR 10,2842 0,0%  USD 9,0061 0,0%  Olja 67,1 0,7%  Guld 1 221 0,7% 
Publicerad 2018-07-12 10:13 av Direkt

RB: KAN BEHÖVA HÖJA RÄNTAN SENARE ÄN PROGNOS - AF JOCHNICK

STOCKHOLM (Direkt) Vice riksbankschef Kerstin af Jochnick bedömer att en eventuellt sämre ekonomisk utveckling i omvärlden är något som skulle kunna leda till att en första höjning av reporäntan behöver senareläggas jämfört med prognosen för reporäntan.

Det framgår av protokollet från det senaste penningpolitiska mötet den 2 juli där Riksbanken som väntat lämnade reporäntan och reporäntebanan oförändrade, men där två andra vice riksbankschefer reserverade sig till förmån för tidigare räntehöjningar än vad majoriteten beslutade.

"Sammantaget tycker jag inte att våra prognoser för omvärldsutvecklingen har förändrats nämnvärt jämfört med den bedömning vi gjorde vid det penningpolitiska mötet i april", uppgav Kerstin af Jochnick vid mötet.

Sammantaget tyckte hon även att bilden av den svenska realekonomiska utvecklingen är likartad i förhållande till bedömningen i april.

"Min bedömning av inflationsutvecklingen i Sverige har inte heller ändrats på något avgörande sätt", uppgav hon vidare enligt protokollet.

Kerstin af Jochnick ansåg att det är rimligt att Riksbanken försöker se igenom tillfälliga effekter från energipriser för att istället fokusera på nivån på den trendmässiga inflationen. Rensat för energiprisökningar är den underliggande inflationen cirka 1,5 procent, vilket tyder på ett måttligt inflationstryck, framhöll hon.

"Detta bekräftas inte minst av att tjänstepriserna under de senaste månaderna har utvecklats svagare än tidigare. Om den svaga utvecklingen i tjänstepriserna fortsätter finns en risk att inflationen inte stabiliseras runt 2 procent som vi prognostiserar. Det är därför fortsatt viktigt att penningpolitiken ger stöd åt svensk ekonomi så att inflationen får ett bredare fäste", argumenterade Kerstin af Jochnick som samtidigt anser att det finns goda skäl att tro att ökningstakten i tjänstepriserna kommer att öka framöver.

Beträffande riskerna i Sverige är bostadsmarknaden och hushållens skuldsättning fortsatt en källa till stor oro, och det vore önskvärt med breda politiska överenskommelser inom ramen för bostads- och skattepolitiken för att se till att riskerna minskar, anser den vice riksbankschefen.

"Jag menar att det är positivt att vi sett en dämpning av bostadsprisutvecklingen sedan i höstas. Dämpningen förefaller huvudsakligen ha ägt rum i storstadsområdena och är i första hand relaterad till bostadsrätter. Skälet till prisnedgången är sannolikt att efterfrågan på dyr nyproduktion i attraktiva områden blivit mättad. Det är dock viktigt att säkerställa en fortsatt hög nivå på nyproduktionen för att möta de behov som dagens befolkningsökning kräver", resonerade Kerstin af Jochnick.

"Att långsiktigt hitta en rimlig balans mellan bostadsrätter och hyresrätter och att öka rörligheten på bostadsmarknaden skulle minska sårbarheten för svensk ekonomi och främja en god samhällsutveckling", argumenterade hon.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit