OMX30 1 631 0,4%  OMXH25 4 091 0,9%  Bitcoin 11 658,29 1,1%  Dow 26 072 0,2%  Nas 6 834 0,3%  EUR 9,8369 -0,1%  USD 8,0275 -0,3%  Olja 68,7 0,1%  Guld 1 334 0,1% 
Publicerad 2017-08-11 16:28 av Direkt

RÄNTOR/VALUTOR: FORTSATT FOKUS PÅ NORDKOREA

STOCKHOLM (Direkt) Geopolitik präglade handeln även på fredagen med en dollar som handlades kring oförändrade nivåer under dagen för att sedan försvagas under eftermiddagen, kronan stärktes något mot dollarn medan den tappade mot euron.

Amerikanske presidenten Donald Trump sade på torsdagen att hans varning om "eld och raseri" mot Nordkorea kanske inte var tuff nog.

Om Nordkorea "gör något" så bör de vara "väldigt nervösa, för saker kommer hända som de aldrig trott var möjligt", fortsatte Donald Trump.

Ryske utrikesministern Sergej Lavrov sade på fredagen att risken för ett krig mellan USA och Nordkorea är "väldigt hög" och att Ryssland gör allt för att avvärja en konflikt. Han tillade att "sidan som är starkare" bör ta första steget för att trappa ned krisen.

Enligt Sergej Lavrov finns det en rysk-kinesisk plan för att lugna läget. Inom ramen planen skulle Nordkorea frysa sina robottester samtidigt som USA och Sydkorea avstår större militärövningar.

Dollarn tyngdes initialt efter statistik som visat att amerikansk KPI och kärn-KPI steg 0,1 procent i juli jämfört med månaden före, lägre än väntade 0,2 procent. Jämfört med samma månad 2016 steg både KPI och kärn-KPI 1,7 procent.

Capital Economics skrev i en kommentar att även om kärn-KPI är fortsatt dämpad så verkar Feds förväntningar om en återhämtning under nästa år rimliga.

"Till dess borde en svagare dollar lyfta priserna på importerade varor och de övergående minskningarna i år kommer att ha trillat ur inflationskalkylen", skrev de.

Johnny Bo Jakobsen på Nordea skrev i en kommentar att mjukheten i amerikansk inflationsdata ännu inte har avtagit, men att den skarpa dollarförsvagningen åtminstone bör motverka fallet i kärninflationen.

"Om kärninflationen missar prognoserna igen kan de ha betydande effekt för Fed-policyn", skrev han.

Nordea tror fortsatt på att en stramare arbetsmarknad och den svagare dollarn stärker skälen för et något högre underliggande inflationstryck. Den senaste tidens svaghet som först sades vara övergående innebär dock att övertygelsen är svagare, skrev Johnny Bo Jakobsen.

"Inflationsutsikterna är nödvändiga för Feds penningpolitik. En kör av Fed-ledamöter har börjat väcka tvivel om bankens förmåga att nå inflationsmålet på kort till medellång sikt. Därför, om inflationen missar prognoserna igen, kan det ha betydande påverkan på penningpolitiken", skrev Johnny Bo Jakobsen.

Dollarn hämtade dock under eftermiddagen hem tappet som följde direkt efter statistiken och vid svensk stängning handlades den omkring 109 mot yenen jämfört med 109:45 vid svensk stängning på torsdagen.

Räntan på den amerikanska tioåringen var oförändrad jämfört med svensk stängning på torsdagen vid 2,21 procent.

I Sverige rapporterade Svensk Handel/Stil om en fortsatt svag modehandel i juli, trots att vädret om något borde ha varit gynnsamt för branschen. Klädhandeln sjönk 1,7 procent i juli medan skohandeln sjönk 1,9 procent.

"Sedan årets början har bara mars haft en smärre ökning. Jag kan tyvärr inte heller se att någon trendförändring med väsentligt ökande försäljning är i sikte", sade Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil, i en kommentar till utfallet.

Kronan försvagades 4 öre mot euron till 9:61 medan den stärktes 4 öre mot dollarn till 8:14.

Räntan på den tioåriga svenska statsobligationen sjönk 1 punkt till 0,60 procent.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

Index i denna artikel

RTS 1 270,92
-0,65%
pagehit