OMX30 1 494 2,0%  OMXH25 3 835 2,8%  Bitcoin 3 446,60 -2,0%  Dow 24 527 0,6%  Nas 6 764 0,9%  EUR 10,3056 -0,3%  USD 9,0596 -0,3%  Olja 60,4 0,3%  Guld 1 246 0,5% 
Publicerad 2018-10-12 14:59 av FinWire

Precise Biometrics spår första kunder i nya segment inom 6 månader, tror på volymer inom smarta kort sent 2019 - vd

Biometribolaget Precise Biometrics lanserade i dag en ny strategi där bolaget ska bredda fokus från algoritmer för fingeravtryckssensorer till lösningar för flera sektorer såsom finans, spelindustri, medicin och säkerhet. Diskussioner pågår nu med kunder och bolagets förhoppning är att kunna presentera de första kunderna inom de nya segmenten inom sex månader.

Vidare spår bolaget att de första större volymerna av biometrilösningar för smarta kort kommer i slutet av nästa år och att en ny intäktsmodell kommer att ge bra intäktsströmmar framöver. Det sade bolagets vd Stefan K Persson under en kapitalmarknadslunch i dag.

Precise Biometrics har historiskt varit inriktade på utveckling av algoritmer för fingeravtryckssensorer. Stefan K Persson tror inte att marknaden för fingeravtryckssensorer kommer att minska utan snarare att andra lösningar kommer att dyka upp och målar upp scenariot av en hajattack där allt fler kommer att utnyttja optiska och ultraljudssensorer.
Inom ramen för den nya strategin kommer bolaget att tillsammans med partners ta fram nya biometriska lösningar. Bolaget för redan nu diskussioner med kunder och förhoppningen är att kunna presentera de första kunderna inom ett halvår.

- Inom sex månader tror vi att vi kan ha kunder att prata om. Det kan ta längre tid för segmenten som handlar om säkerhet än de som utgår från bekvämligheter, sade han.

Bolaget utvecklar även algoritmer för smarta kort och har gjort mycket prototyptester. Vd:ns förhoppning är att bolaget kan se större volymer inom området i andra halvåret 2019.

- Det handlar inte om några gigantiska volymer men större. Kanske några hundratusen enheter under 2019 och sen några miljoner enheter under slutet av år 2020, sade han.

Vidare spår han att Asien är på väg att gå om Europa i utvecklingen av smarta kort. Tidigare trodde han att Europa skulle bli först men han har nu ändrat uppfattning.

I samband med framtagandet av den nya strategin öppnar bolaget för möjligheten att ändra sin intäktsmodell. Bolaget har sedan tidigare en royaltybaserad intäktsmodell men har fått kritik för att de enbart fått en bråkdel av sensorintäkterna.

- Vi fortsätter med den gamla affärsmodellen också, men nu ser vi möjligheten att införa transaktionsbaserade intäktsmodeller.

Stefan K Persson säger att det i dagsläget är för tidigt att sia om hur de nya intäktsmodellen kommer att bidra finansiellt men påpekar att bolaget ändå tror på en förbättring för intäkterna annars hade de inte infört modellen.

- Det kommer att bli en bra intäktsström, säger han.

En punkt som Precise-vd:n återkom till under kapitalmarknadslunchen var att bolaget måste komma närmare kunden. För Finwire utvecklade vd:n resonemanget och framhöll vikten av att ha en arbetsgrupp i Asien men även i USA. I dagsläget har bolaget tre anställda i USA som jobbar med forskning och utveckling efter ett förvärv för ett par år sedan. I Asien har bolaget en säljorganisation men målet är att sätta ihop upp en utvecklingsgrupp.

- Det är en process som pågår om hur vi kommer att balansera företaget i Asien och USA. Vi vill ha utvecklingsfolk i Asien, kanske en kombination av svenskar som jobbat på företaget som kan jobba ihop med folk i Asien. Det frigör också resurser i Sverige för att jobba mer med plattformen, sade han.

På en fråga om hur den nya strategin kommer att påverka kostnadsbasen svarade Stefan K Persson att det är för tidigt att säga hur kostnadsbalansen blir. Planen är att effektivisera den gamla plattformen och flytta fokus till den nya.

- Jag kommer inte här gå in på kostnader utan kommer att återkomma kring det vid kvartalsrapporteringarna, sade han.

En annan fråga kom om konkurrenssituationen inom de nya segmenten, varpå vd:n svarade:

- Vi kommer inte att vara ensamma om det här. Det finns vissa företag i USA som håller på med detta, men jag kan inte gå in på vilka det är. Om man är ensam på en marknad så har man troligtvis tänkt fel.

Stefan K Persson tror att marknaderna för de nya biometrilösningarna kommer att utvecklas i likhet med utvecklingen för fingeravtryckssensorer inom mobilmarknaden, det vill säga att tekniken kommer att bli billigare och billigare att utveckla och att fler kommer vilja utveckla tekniken själva.

- Vi ska inte tro att det blir något annat än vid mobilmarknaden. Pressen kommer att vara där direkt. Det gäller för oss att göra detta på rätt sätt och använda plattformen. Vi har inte råd att köra parallella spår, sade han

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Precise Biometrics ABShs

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

pagehit