OMX30 1 662 1,0%  OMXH25 4 354 0,9%  Bitcoin 6 719,29 0,0%  Dow 26 744 0,3%  Nas 7 531 -0,5%  EUR 10,3309 -0,1%  USD 8,7923 0,0%  Olja 78,8 0,1%  Guld 1 200 -0,6% 
Publicerad 2018-09-11 13:26 av FinWire

Patentbesked kan väcka intresse för Orexo, men det ligger inget bud på bolaget nu - vd

Dagen efter patentbeskedet där Orexo gick segrande ur en tvist med Actavis stiger bolagets aktie med runt 30 procent. Beskedet innebär inte bara att bolaget nu kan lägga patenttvisten bakom sig och slippa betala relaterade kostnader utan kan också väcka investeringsvilja i bolaget. Efter beskedet har spekulationer väckts i huruvida det kan komma bud på bolaget, något som inte är omöjligt enligt vd:n Nikolaj Sørensen som intygar att inget sådant bud ligger på bordet idag.

- Det ligger inget sådant bud på bolaget idag, säger han till Finwire.

Det var en märkbart lättad Nikolaj Sørensen som klev upp på scenen på Nordic Life Science Days dagen efter det positiva beskedet i patenttvisten med Actavis. Tvisten, som började 2014, handlade om Orexos läkemedel mot opioidmissbruk tillika kassako Zubsolv och ett patent som skyddar produkten till år 2032 i USA.

- Jag känner mig som Rocky som just vunnit matchen, sade han under en presentation.

För bolaget är beskedet även positivt för kassaflödet. Orexo har spenderat drygt 200 miljoner kronor på tvisten och hade beskedet blivit negativt hade bolaget fått fortsätta betala för att upprätthålla sina andra patent. Kostnaden för att avsluta processen med de andra tvisterna väntas enbart handla om minimala summor under 2019, berättar Nikolaj Sørensen.

På kapitalmarknaden har beskedet även väckt spekulationer om att Orexo kan bli föremål för uppköp. Nikolaj Sørensen sade under sin presentation att han har en personlig önskan om att få bygga ett nytt stort svenskt bolag, men att bolaget måste hantera frågan om någon kommer med ett tillräckligt bra erbjudande. Beskedet i patenttvisten kan innebära att andra bolag får upp ögonen för Orexo nu, framhöll han.

- Det finns inga större bolag som köper andra bolag som är inblandade i patenttvister. Det finns ett ökat intresse på marknaden för opioidmissbruk och det är klart att stora bolag kan få upp intresset för Orexo nu, sade han och fortsatte:

- Jag kan inte bygga en strategi på att bli köpt utan måste bygga en strategi på att växa bolaget. Det ligger inget sådant bud på bolaget idag, så mycket kan jag säga.

Beskedet sätter punkt för huvudtvisten som bolaget har med Actavis, men flera patenttvister återstår om andra dosstyrkor. Nikolaj Sørensen är dock övertygad att dessa patenttvister kommer att lösas som ett resultat av att huvudfrågan nu är klar.

- Förväntningarna är att alla andra tvister kommer att avslutas, det handlar bara om en formalitet, sade han.

Orexo planerar nu att begära att domstolen istället prövar Actavis intrång i Orexos patent, en fråga som också behandlades i tidigare instans men som det aldrig kom något besked om eftersom patentet förklarades ogiltigt.

- Nu kan vi gå tillbaka till distriktsdomstolen och begära ett beslut i intrångsfrågan. Med ett giltigt patent får inte Actavis komma in på marknaden förrän år 2032.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Orexo ABShs

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

64,20
1,74%
Orexo ABShs
pagehit