OMX30 1 562 0,6%  OMXH25 4 247 0,9%  Bitcoin 6 705,30 -0,3%  Dow 25 064 0,2%  Nas 7 358 -0,2%  EUR 10,3075 -0,2%  USD 8,7790 -0,5%  Olja 71,9 0,0%  Guld 1 244 0,5% 
Publicerad 2018-02-13 12:02 av Direkt

PRECISE: SVÅRT LÄMNA PROGNOS I NULÄGET - ORDFÖRANDE

STOCKHOLM (Direkt) Det svårbedömda marknadsläget bidrar till att Precise Biometrics, som levererar teknik för fingerigenkänning, inte vill lämna någon specifik helårsprognos för 2018.

"Det är jättesvårt att lämna prognos i det läge som är nu. Vi tycker att vi ligger bra till i lågprissegmentet inom sensormarknaden samt inom optiska sensorer och ultraljudssensorer. Vi har också en bra position inom biometriska kort, men exakt när och hur allt sker i marknaden är svårt att säga. Vi ser definitivt positivt på framtiden", säger Precise Biometrics operativt arbetande styrelseordförande Torgny Hellström till Nyhetsbyrån Direkt.

Marknaden för kapacitiva sensorer, som fortfarande utgör majoriteten av sensorer i smartphones, har präglats av en ökad prispress och högre konkurrens. Det har under 2017 påverkat Precise Biometrics.

"När vi tittar på marknaden för kapacitiva sensorer ser vi en spridning till lågprissegmentet vilket kommer att driva tillväxten i marknaden. Vår bedömning är att sensormarknaden kommer att öka i volym under 2018, jämfört med 2017", säger Torgny Hellström.

Han beskriver vidare att det samtidigt sker ett viktigt marknadsskifte i högprissegmentet av telefonmarknaden, där designkrav som heltäckande glasdisplayer kräver optiska sensorer eller ultraljudssensorer.

"Vi tycker att vi är väl positionerade här. Vi jobbar med ett tiotal kunder inom optik och ultraljud", säger han.

Det rör sig också inom marknaden för biometriska kort, där Precise Biometrics arbetar med en rad olika leverantörer.

"Vi tror att den marknaden kommer att ta fart. Det pågår ett antal piloter, men de stora volymerna kommer inte att komma förrän alla i kedjan för betalningar är redo", säger Torgny Hellström.

Kan det bli några kortvolymer under 2018?

"Det är svårbedömt, jag kan inte uttala mig om det."

Just förändringarna i marknaden för kapacitiva sensorer bidrog till att Precise Biometrics i oktober 2017 tvingades vinstvarna för helåret 2017.

På tisdagen redovisade Precise Biometrics att intäkterna för helåret 2017 sjönk till 61 miljoner kronor (83) och att rörelseresultatet uppgick till -13,9 miljoner kronor (25,4).

Har ni förutsättningar för att växa i år?

"Vi fokuserar på områdena kapacitiva sensorer och specifikt lågpris- och mellanprissegmentet. Vi fokuserar på att vara med i högprissegmentet med optiska och ultraljudssensorer där vi ser positivt på den utvecklingen. Vi jobbar på det varje dag - att vi ska växa", säger Torgny Hellström.

Behöver ni minska kostnadsnivån i bolaget?

"Vi har ju en god finansiell ställning och vi har den kostnadskostym som rymmer de resurser och den kompetens som vi behöver. Vi har inget sådant planerat."

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Precise Biometrics ABShs

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

pagehit