OMX30 1 472 -0,5%  OMXH25 3 810 0,1%  Bitcoin 3 204,81 -1,8%  Dow 24 101 -2,0%  Nas 6 595 -2,6%  EUR 10,2471 0,0%  USD 9,0604 0,0%  Olja 60,3 -2,4%  Guld 1 238 -0,3% 
Publicerad 2018-05-15 11:26 av Direkt

PRECISE: EJ NÖJD MED 1 KV, MEN GÅR ÄNDÅ ÅT RÄTT HÅLL - ORDF

STOCKHOLM (Direkt) Biometriföretaget Precise Biometrics operativt arbetande styrelseordförande Torgny Hellström är inte nöjd med resultatet under det första kvartalet, men tycker att bolaget ändå utvecklas åt rätt håll.

"Nu har vi växt ett par kvartal, och jag ser under det senaste kvartalet tecken på att vi gör rätt saker. Men marknaden ändras så fort och det är näst intill hopplöst att ge någon tydlig prognos", säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Under första kvartalet ökade omsättningen till 18,2 miljoner kronor (16,6) och rörelseförlusten minskade till -2,0 miljoner kronor (-2,7).

Torgny Hellström vill inte uttala sig om när Precise kan komma att visa positivt resultat igen, men säger att eftersom bolaget har mycket fasta kostnader så ligger break-even-nivån någonstans runt en kvartalsomsättning kring 20 miljoner kronor.

"Det är inte frågan om att vi ska nå break-even, vi är ju ett programvarubolag och ska visa en sådan typ av vinst. Vi har en affärsmodell som skalar och vi behöver inte dra på oss kostnader i samma takt som volymerna ökar", säger han.

Efter försäljningen av affärsområdet Mobile Smart Card Solutions fokuserar bolaget på de fyra områdena smartphones i högprissegmentet, smartphones i lågprissegmentet, smarta kort och nya applikationer.

"Vi fortsätter att investera i fokusområdena och vi ser tecken på att den här fokuseringen ger resultat. Vi ser ett intresse inom alla områden där vi jobbar på med kunder och partners, sedan är frågan när saker väl händer och det vet vi inte", säger han.

Enligt Torgny Hellström behöver Precise inte ta in några pengar. Med en kassa på över 100 miljoner kronor kan bolaget göra de investeringar som krävs inom de fyra fokusområdena, menar han.

Satsningen inom smartphones i högprissegmentet ledde till att Precise Biometrics mjukvara var integrerad i en under-glas sensor i Huawei Honor 10 i samarbete med Qualcomm. I dagsläget har Precise ett tiotal kunder inom högprissegmentet.

Inom smarta kort har Precise mjukvara varit med i det första pilotprojektet i USA med Visa och Mountain America Credit Union.

Det är emellertid fortfarande svårt att bedöma när smarta kort kan komma i gång och bli en volymmarknad.

"Ekosystemet för kortbetalningar är ju oerhört komplext och den utvecklingen ligger tyvärr utanför vår kontroll", säger Torgny Hellström.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Precise Biometrics ABShs

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

pagehit