OMX30 1 515 -1,0%  OMXH25 3 977 -0,3%  Bitcoin 6 408,04 -0,3%  Dow 25 599 -1,5%  Nas 6 885 -2,2%  EUR 10,2647 -0,2%  USD 9,1236 0,4%  Olja 71,1 1,8%  Guld 1 203 -0,5% 
Publicerad 2018-06-13 21:17 av Direkt

POWELL: RÄTT TID ATT SLOPA FRAMÅTBLICKANDE GUIDNING

STOCKHOLM (Direkt) Att Federal Reserve tog bort budskapet om att styrräntan förväntas ligga på nivåer som anses vara lägre än normalt i onsdagens pressmeddelande är en spegling av att normaliseringen löper enligt plan.

Det sade Fedchefen Jerome Powell vid en presskonferens efter räntebeskedet tidigare på onsdagen.

Han konstaterade att ekonomin har stärkts sedan Fed började med denna framåtblickande guidning, och nu var tiden rätt för att slopa denna formulering. Han sade senare att räntenivån kommer att ligga i neutral zon "ganska snart".

Fedchefen sade också att anledningen till att räntan på bankernas överskottsreserver (IOER) i centralbanken endast höjdes 20 punkter var det kan hjälpa Fed att hålla Fed fundsräntan i mitten av intervallet. Han sade senare att han inte räknar med att behöva justera spreaden mellan IOER och målet för Fed fundsräntan ytterligare.

Jerome Powell sade också det finns olika åsikter bland FOMC-ledamöterna om finanspolitikens effekter på den ekonomiska aktiviteten, men generellt är bedömningen att finanspolitiken kommer att ge ett meningsfullt bidrag till efterfrågan över de kommande tre åren.

Fedchefen sade att han hoppas på "signifikanta" effekter av skattesänkningarna, och han bedömer att det är rimligt att diskutera 3 procent som potentiell tillväxt.

Han sade vidare att Feds kontakter rapporterar om att oron för USA:s handelspolitik ökar, men för närvarande ser Fed inga effekter av handelspolitiken i någon statistik.

Jerome Powell sade också att frågor börjar dyka upp om behovet av en fortsatt ackommoderande penningpolitik, osäkerhetsintervallen runt nairu och neutral ränta är breda. Fed kommer dock att hålla öppna sinnen och bevaka inkommande data. Han fastslog dock senare att nairu har sjunkit påtagligt under en lång period, och att den långsiktiga arbetslösheten nu kan vara lägre än 4,5 procent.

Han sade vidare att lönerna har rört sig gradvis uppåt, och att han själv hade räknat med snabbare löneökningar. Delar av den dämpade löneutvecklingen kan dock förklaras av låg produktivitet.

Fedchefen sade också att Fed inte kommer att överreagera om inflationen något överstiger 2 procent. Han sade dock att det är viktigt att förhindra att inflationen sjunker under 2 procent, och att det är mycket viktigt att inflationsförväntningarna förblir förankrade. Jerome Powell tillade att Feds modeller inte tyder på att inflationen är på väg att ta fart.

Han sade också att det definitivt finns möjligheter för att centralbanken kan behöva introducera kontracykliska kapitalbuffertar för bankerna. De finansiella bräckligheterna bedöms dock vara måttliga för närvarande

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit