OMX30 1 594 -1,0%  OMXH25 3 904 0,1%  OMXC20 1 005 -1,2%  Dow 24 652 0,6%  Nas 6 466 1,2%  EUR 9,9915 0,5%  USD 8,5038 0,0%  Olja 63,3 -0,2%  Guld 1 245 -0,5% 
Publicerad 2017-10-11 09:37 av Direkt

POLITIK: VILL HA ÖVERENSKOMMELSE OM MIGRATION - KRISTERSSON (M)

STOCKHOLM (Direkt) Om ett år är det val i Sverige, fram till dess måste vi kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det finns mycket som är bra i Sverige, men det finns också mycket som inte fungerar.

Det sade Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare i riksdagens partiledardebatt på onsdagen.

Det är lätt att ta det som är bra för givet, och lika lätt att låta uppgivenheten ta överhanden, enligt Kristersson.

"När svensk politik är som bäst söker vi samförstånd", sade han och efterlyste en blocköverskridande överenskommelse om migrationspolitiken.

Han uttryckte samtidigt kritik mot de senaste decenniernas migrationspolitik, som han tycker är ett stort misslyckande.

"Det har fått bli som det blir. Vi har ett ansvar att skapa långsiktiga överenskommelser. Jag vill att Socialdemokraterna och Alliansen gemensamt tar ansvar för en realistisk migrationspolitik", sade han.

Enligt Kristersson kan Sverige inte ha en väsentligt annorlunda migrationspolitik än andra länder och det måste vara skillnad mellan ja och nej i asylpolitiken.

Han sade att europeisk migrationspolitik bara kan lösas i EU, att dagens system är "brutalt och orättvist" och att EU istället bör utveckla ett system med kvotflyktingar.

"Internationella problem kräver internationella lösningar", enligt den nye partiledaren som också tog upp att svenska företag arbetar på en konkurrensutsatt marknad som gör att svenska företag måste kunna rekrytera internationellt.

"Vår tids globalisering handlar lika mycket om människor, kunskap och idéer. Migration kan vara löftesrik, men är ofta problematisk", sade han.

Ulf Kristersson sade att trygghet i den svenska identiteten är viktig för integrationen, man måste möta ett Sverige som vågar stå upp egna ideal.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit