OMX30 1 480 1,0%  OMXH25 3 812 2,2%  Bitcoin 3 487,67 1,4%  Dow 24 370 -0,2%  Nas 6 704 0,3%  EUR 10,3753 0,9%  USD 9,1578 0,8%  Olja 61,2 1,2%  Guld 1 244 0,1% 
Publicerad 2018-04-17 10:58 av Direkt

POLITIK: VILL FÖRSVARA LIBERAL MODELL - BJÖRKLUND (L)

STOCKHOLM (Direkt) Tre frågor blir viktigast vid Liberalernas riksmöte i helgen; skolan, integrationen och försvaret av den liberala samhällsmodellen.

Det sade Jan Björklund, Liberalernas partiledare, vid en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagen.

Enligt partiledaren är det viktigt att i dagens samhällsklimat, med populistiska partier som växer, att försvara de liberala värderingarna.

"Liberalismen är den bästa modellen", enligt Jan Björklund, som samtidigt medgav att de etablerade partierna gjort flera misstag. Ett är att finanskrisen hanterades dåligt och eurosamarbetet inte var tillräckligt starkt, utan länder i södra Europa tilläts missköta sina ekonomier. Det andra misstaget var sammanbrottet i Mellanöstern.

"Men det går inte bara att stå och skälla på populister och extremister, utan vi måste ha mer av europeisk asylpolitik och finanssamarbetet måste stärkas", enligt Jan Björklund.

Att Kina nu försöker utmana den liberala samhällsmodellen tycker Jan Björklund är "problematiskt", men han tror inte på att isolera länder.

Beträffande flyktingpolitiken sade han att det verkar som att det kan bli en gemensam europeisk asylpolitik, Tysklands förbundskansler Angela Merkel verkar ha satt ned foten.

"I Sverige måste vi ha enighet över blockgränserna. Det är inte rimligt med amnesti för vissa grupper, eller att återgå till den flyktingpolitik som gällde tidigare", sade han.

Socialdemokraterna är Liberalernas huvudmotståndare om regeringsmakten i valet, medan Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är de ideologiska motståndarna, enligt partiledaren. Han bedömer inte det som troligt att Miljöpartiet skulle "byta sida", eftersom han tycker att de blivit "väldigt vänsterorienterade" under den här mandatperioden.

Han sade att "väljarna avgör" om det behövs två liberala partier i Sverige. Han är inte säker på om det bara är Centerpartiets hållning i asylfrågan som fått detta parti att öka i opinionsmätningarna, medan Liberalerna har tappat.

"Vi har också haft det tungt internt ett par år, men det är vi förbi nu. Nu börjar valkampanjen för oss och jag är inte nöjd med 5 procent", sade Jan Björklund.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit