OMX30 1 619 0,5%  OMXH25 3 894 0,1%  OMXC20 1 011 0,3%  Dow 24 386 0,2%  Nas 6 394 0,8%  EUR 10,0187 0,1%  USD 8,5091 0,1%  Olja 65,5 1,2%  Guld 1 245 0,3% 
Publicerad 2017-12-05 12:04 av Direkt

POLITIK: SKA "STÄRKA INDIVIDENS RÄTT" I SJUKFÖRSÄKR - STRANDHÄLL

STOCKHOLM (Direkt) Socialminister Annika Strandhäll är inte nöjd med att allt fler sjuka personer hamnar mellan stolarna och inte får hjälp av vare sig Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen. Nya åtgärder för att motverka detta utlovas "inom kort".

"Jag är inte nöjd med situationen som vi ser alldeles för ofta i dag där enskilda personer hamnar i kläm mellan våra myndigheter och våra system", sade hon vid en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagen.

Socialministern är beredd att gå fram med flera åtgärder som "stärker individens rätt kopplat till sjukförsäkringsprocessen".

"Det kan bli före jul", sade hon.

Sedan 2015 har antalet avslag av nya sjukpenningansökningar ökat med 150 procent medan avslagen för pågående sjukpenningfall ökat med 300 procent.

Försäkringskassan har själva nyligen larmat om att kraven på att få sjukpenning är orimliga. Strandhäll tog själv upp att Sverige har de tuffaste kraven för att få sjukförsäkring i hela OECD.

"När myndigheten själv kommer och säger att fönstret är för smalt då har det gått för långt", sade hon.

Annika Strandhäll sade att hon kan se att det finns problem med beskrivningen av normalt förekommande arbete av särskilda skäl och att de retroaktiva besluten om avslag "inte blev bra".

Just en förbättrad samverkan mellan myndigheterna är en viktig del i de nya åtgärder som hon inom kort ska presentera. Människor ska inte hamna i kläm för att samverkan inte fungerar mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, enligt henne.

Om en person av någon anledning inte bedöms ha rätt till fortsatt sjukpenning måste det finnas något som fångar upp där, enligt socialministern.

"Jag är inte nöjd med att man i dag ser en situation med människor som hamnat mellan stolarna. Mitt ansvar är att skapa en större trygghet för dem som är i försäkringen och förbättra samverkan mellan myndigheterna", sade ministern.

Hon sade att vi kommer kanske aldrig komma ner till noll, men att ambitionen måste vara att människor inte ska hämna i kläm.

"Vi ska ha en rättssäker sjukförsäkring", sade Annika Strandhäll.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit