OMX30 1 623 0,7%  OMXH25 4 195 0,2%  Bitcoin 6 531,20 -0,8%  Dow 25 669 0,4%  Nas 7 378 0,0%  EUR 10,4697 0,0%  USD 9,1571 0,0%  Olja 71,9 0,6%  Guld 1 189 0,2% 
Publicerad 2018-03-13 11:16 av Direkt

POLITIK: ÖPPEN GÖRA UPP ÖVER BLOCKGRÄNS OM VINSTER - SHEKARABI

STOCKHOLM (Direkt) Vi vill begränsa vinsterna i välfärden, men jag kommer inte att binda mig vid en viss konstruktion. Om det öppnar sig en möjlighet under nästa mandatperiod att på något sätt göra upp över blockgränserna välkomnar jag det.

Det sade civilminister Ardalan Shekarabi vid en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagen. Han noterade att flera borgerliga partier tidigare uttryckt en vilja att göra begränsningar av vissa vinstuttag.

På en fråga om hur regeringen ska hantera den sakliga kritik som regeringens förslag om vinstbegränsningar i välfärden fick från lagrådet svarade han att regeringen jobbar med detta och en proposition ska läggas fram senare i mars.

Det finns dock ingen riksdagsmajoritet som ställer sig bakom förslaget om vinstbegränsningar i välfärden.

En mätning från Sifo, som Svenska Dagbladet presenterade på tisdagen, visade att två av tre svenskar inte kan förklara vad regeringens förslag kring vinster i skolan och omsorgen betyder eller har missförstått dess effekter.

Ardalan Shekarabi tyckte inte detta var konstigt eftersom förslagets tekniska konstruktion är mycket krånglig.

Han var dock övertygad om att de opinionsmätningar som visat ett överväldigande stöd för att begränsa vinsterna i välfärden har rätt.

Ardalan Shekarabi sade också att Socialdemokraterna kommer att gå till val på frågan att förbjuda religiösa friskolor. Frågan måste utredas, men målet är att de som finns i dag får stänga eller omvandlas till icke-religiösa skolor, enligt civilministern.

Han sade att Socialdemokraterna är beredda att samarbeta över blockgränserna, exempelvis med Liberalerna.

"Jag anser att det här är en ganska akut fråga", sade Ardalan Shekarabi. Han hänvisade till en friskola i Borås med tvivelaktig verksamhet och att de religiösa friskolorna bidrar till ökad segregation.

När det gäller tiggeriet är han övertygad om att det är ett problem inte bara för tiggarna själva utan också för tilliten i samhället.

"Om människor ser att samhällskontraktet inte följs får vi problem med tilliten. Det är inte genom tiggeri som Socialdemokratin vill lyfta folk ur fattigdom", sade han.

Man behöver kombinera riktade stödinsatser med olika former av regleringar, enligt civilministern, som sade att han inte utesluter ett totalt förbud mot tiggeri.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit