OMX30 1 544 -0,3%  OMXH25 3 990 -1,1%  Bitcoin 6 426,18 -0,5%  Dow 25 379 -1,3%  Nas 7 116 -2,2%  EUR 10,3470 -0,1%  USD 9,0244 -0,2%  Olja 79,7 0,5%  Guld 1 228 -0,2% 
Publicerad 2018-06-13 10:04 av Direkt

POLITIK: GÄNGKRIMINALITETEN BLIR VALFRÅGA - KRISTERSSON (M)

STOCKHOLM (Direkt) Gängkriminaliteten måste stoppas annars går samhället sönder på riktigt.

Det sade Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare, i riksdagens partiledardebatt på onsdagen.

Han talade om ett besök i Fittja där han träffat "vanliga och hederliga människor", som är trötta på gängen som terroriserar och förstör.

"Vi måste stoppa gängkriminaliteten annars går samhället sönder på riktigt", sade han och efterlyste strängare straff och fler poliser som vill vara kvar i yrket.

"Det här kommer valet att handla om vare sig statsministern vill det eller inte", sade Moderatledaren.

Han tog också upp vikten av att tala om hur Sverige klarar sig i den nya digitaliserade världen, vilka vi ska bygga allianser med efter brexit och vad som är Sveriges Kina-strategi, hur klarar Sverige finansieringen av välfärden när vi lever allt längre men inte jobbar längre, men också om att det ska löna sig att ha jobbat och sade att Moderaterna vill sänka skatten för pensionärer.

"Så stärker vi arbetslinjen också i pensionssystemet", sade han.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson, summerade mandatperioden till ett "komplett misslyckande" och kallade Löfvens regering för en "katastrof".

Han sade att regeringen styrt landet under en högkonjunktur, men att pengar som skulle gått till välfärden "har gått till asylinvandring".

"Stefan Löfven har under sina fyra år vid makten prioriterat asylinvandring framför det som pengarna borde ha gått till", sade han.

Sverigedemokraterna däremot vill "bygga det moderna folkhemmet… Här gör man sin plikt före man kräver sin rätt", sade han.

Isabella Lövin, Miljöpartiets språkrör, talade i sitt anförande om de oroande klimatförändringarna.

"Jag förstår inte att någon här i kammaren kan tala om något annat. Vi löser inte klimatet någon annan gång, när vi kan rensa i kalendern, utan vi måste göra det nu", sade hon.

Annie Lööf, Centerpartiet, tycket att Stefan Löfven "förslösat en högkonjunktur" och sade att vi står inför ett avgörande val i Sverige.

"Även när det gäller värderingar, vilket land Sverige ska vara", sade hon.

Centerledaren sade att hon kommer att kämpa för att vinna värderingskampen, "varje dag fram till valet", så att Sverige kan vara ett land fyllt av framtidstro.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt sade att vi lever i "osäkerhetens politiska tid" och att hans parti fått den största utdelningen den senaste mandatperioden, 90 reformer har partiet fått igenom.

"Det är vi som har fixat de fria glasögonen och de fria medicinerna till barnen", sade han.

Jonas Sjöstedt sade att om de haft mer inflytande hade de bland annat minskat utsläppen, stoppat exporten till länder i krig, tagit bort vinsterna i välfärden och låtit de rikaste bidra mer.

"Vänsterns budskap är ett budskap av hopp", sade han.

Jan Björklund, Liberalernas partiledare, konstaterade att världen aldrig varit bättre än den är i dag med "fler barn än någonsin som lägger sig mätta", och det beror på liberala värderingar och att fler länder har anslutit sig till demokrati, på internationellt samarbete och på EU-samarbetet.

"Den positiva utvecklingen beror på att det är liberala värderingar som dominerat de senaste decennierna", sade han.

Men nu finns det mörka krafter som avskyr dessa liberala värderingar, sade han, och tillade att han är "livrädd för nationalismen" som politisk kraft.

Han sade att det inte finns något viktigare sätt att motverka nationalism än kunskap och bildning.

"Den stora framtidsfrågan är skolan eftersom det inte finns någon större frihetsreform än att se till att alla ungar lyckas i skolan", sade Jan Björklund.

Andreas Carlsson, Kristdemokraterna, lyfte fram krisen i vården med personal- och platsbrist inför sommaren.

"För den som planerar att vara sjuk är rådet att vänta till i höst", sade han.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit