OMX30 1 594 -1,0%  OMXH25 3 904 0,1%  OMXC20 1 005 -1,2%  Dow 24 652 0,6%  Nas 6 466 1,2%  EUR 9,9873 0,0%  USD 8,4991 -0,1%  Olja 63,3 0,0%  Guld 1 254 0,7% 
Publicerad 2017-10-11 10:28 av Direkt

POLITIK: FLER JOBB KRÄVS FÖR LÖSA SVERIGES PROBLEM - OPPOSITION

STOCKHOLM (Direkt) Sverige är ett fantastiskt land, men det finns problem som måste lösas. Fler jobb är en förutsättning.

Det var gemensamma teman från oppositionspartierna i riksdagens partiledardebatt på onsdagen.

Annie Lööf, Centerpartiets ledare, lyfte fram att Sverige på många sätt ett fantastiskt, kreativt land, som är öppet mot omvärlden.

"Det är det som bygger Sverige starkt, detta måste vi fortsätta med att vara", sade hon.

Samtidigt sade hon att det finns "mörka moln" på himlen, och det går inte bra för alla. En ny bidragsberoende underklass håller på att växa fram och det kommer Centerpartiet aldrig att acceptera.

"För att hindra klyvningen måste fler få chansen att få jobb. Ska vi fixa jobben måste vi underlätta för företagen", sade hon.

Hon kritiserade regeringens klimatsatsningar och tog upp de förslag som Centern lägger på bland annat miljöåtgärder.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, sade att det finns skäl att se med oro för framtiden.

Han kallade regeringens resultat när det gäller att få utlandsfödda i arbete för "extremt magert" och att löftet om lägsta arbetslöshet i EU blir alltmer fjärran.

Han gjorde kopplingar mellan invandringen till Sverige och den grova brottsligheten och frågade vad statsministern dragit för slutsatser efter terrordådet i Stockholm.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt talade om ojämlikheten i det svenska samhället och sade att Centern går till "frontalangrepp" mot den svenska modellen, eftersom de vill göra förändringar av arbetsrätten.

"Jag vet vad jag vill, det är skillnad på vänster och höger i svensk politik. Jag vet vad jag vill", sade han.

Även Jan Björklund, Liberalerna, talade om att det är ett fantastiskt land vi lever i och prisade alla som arbetar i välfärden.

"Men jag möter även en annan verklighet, en skola där eleverna inte kan koncentrera sig och resultaten sjunker, folk i vårdköer, en polis som inte mäktar med… Mitt i högkonjunkturen växer en ny underklass fram", sade han.

Enligt Jan Björklund gör de höga murarna på arbetsmarknaden att de nyanlända stängs ute.

"För Socialdemokraterna är det viktigare att LO har makten över arbetsmarknaden, än att människor har makten över sitt eget liv", sade han.

Jan Björklund talade också om den klassresa han själv har gjort och betonade vikten av höga krav och förväntningar.

"Sverige är fantastiskt, men det kan bli bättre så att alla får vara med. Sverige glider isär, det skapas en ny underklass, kunskapsskolan ska lyfta alla bara oberoende av varifrån de kommer. Klassresorna ska bli fler inte färre. Det är det som är socialliberalism", sade han.

I en replik på statsminister Stefan Löfven som undrade varför Liberalerna vill ta bort värnskatten, och "sänka skatten för de högst avlönade", svarade Jan Björklund att det måste löna sig mer för kvinnor att utbilda sig än för män att strejka. Han hänvisade till högavlönade, lågutbildade hamnarbetare i Göteborgs hamn, som strejkat i över ett år.

Andreas Carlson, Kristdemokraterna ersättare för partiledaren Ebba Busch Thor som inte har någon riksdagsplats, fokuserade på vården.

"Vi ska byta regering och infria välfärdslöftet", sade han och tillade att när Kristdemokraterna satt i regeringen fick nio av tio vård i tid, "när Löfven har makten har köerna fördubblats".

"Löfven säger att han satsar på välfärden, men det stämmer inte. Vissna blommor ljuger inte, vårdköerna ljuger inte, väntetiderna på akuten ljuger inte", sade Andreas Carlson.

Han sade att förutsättningarna finns, men att ledarskapet saknas.

"Det handlar om att prioritera, vi väljer bort subventioner till byggbolagen och fackföreningarna", sade Kristdemokraternas representant.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit