OMX30 1 441 -0,9%  OMXH25 3 687 -1,2%  Bitcoin 3 555,14 -1,8%  Dow 24 389 -2,2%  Nas 6 613 -3,3%  EUR 10,3155 0,2%  USD 9,0343 0,0%  Olja 61,9 0,7%  Guld 1 247 -0,2% 
Publicerad 2018-10-12 14:57 av Direkt

POLITIK: BEREDD GÅ VIDARE MED ALTERNATIV LÖSNING - KRISTERSSON

STOCKHOLM (Direkt) Alliansens partier får nu ta några dagar i lugn och ro för att pröva dessa frågor och inför tisdag ta ställning till om vi kan enas om att bilda en regering som står för Alliansens gemensamma politik.

Det skriver Moderatledaren Ulf Kristersson på Facebook på fredagen, efter ett extrainsatt möte i partiets riksdagsgrupp.

Han skriver att förstahandsalternativet är det som redan från början var hans huvudförslag, att en regering med de fyra allianspartierna ska prövas i riksdagen så att den kan bestämma om den kan tolerera en Alliansregering eller "hellre låta stafettpinnen gå över till Stefan Löfven".

"Jag har respekt för andra allianspartiers överväganden. Men jag tycker inte vi ska ge S vetorätt mot Alliansen", skriver Kristersson.

Hans andra alternativ är att ett eller flera allianspartier bildar regering, med ett eller flera allianspartier som nära samarbetspartners utanför regeringen.

"Jag kallar förslaget för "3-2-1". Dvs regeringen består av enbart Moderaterna, eller av Moderaterna plus de allianspartier som nu kan och vill ingå i den regeringen", skriver han.

Denna regering med tre, två eller ett alliansparti(er) ska då, enligt Moderatledaren, agera precis så som en fullskalig Alliansregering skulle ha gjort, med Alliansens reformagenda och Alliansens ekonomiska politik som utgör basen för den nya regeringens politik. Varken Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet skulle ges inflytande över regeringens politiska inriktning.

"Däremot skulle regeringen frimodigt lägga fram sin politik och pröva den i riksdagen", skriver Kristersson och tillägger att Allianspartier som står utanför regeringen i stället blir nära samarbetspartners och se till att regeringen agerar i hela Alliansens anda.

"Skulle vi inte klara det kan regeringen när som helst tvingas avgå", skriver han.

Kristersson konstaterar att det inte är någon optimal politisk situation, vilket beror på att Sverige inte har en optimal parlamentarisk situation.

"Men mina båda förslag är ändå betydligt bättre än alternativen. Det är bättre att nu göra allt man kan för att förverkliga Alliansens gemensamma politik, än att överlämna regeringsmakten till Socialdemokraterna och Stefan Löfven", skriver han.

Kristersson tillägger att det är bättre än att hoppas på någon slags framtida samlingsregering från höger till vänster, som kanske skulle kunna enas om att regera men inte om vilken politik den ska föra.

"Och mitt förslag är bättre än det nyval som ytterst alltid hotar, om inte konstruktiva politiker prestigelöst tar ansvar för situationen i landet", skriver Moderaternas partiledare.

I början av nästa vecka kommer han att säga till talmannen Andreas Norlén att han på något av dessa båda förslag är beredd att stå till förfogande som Sveriges nästa statsminister och ge honom sin bedömning om en sådan regering kan tolereras av riksdagen.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit