OMX30 1 537 0,1%  OMXH25 4 034 1,4%  Bitcoin 6 534,79 -0,4%  Dow 25 251 -0,4%  Nas 7 069 -1,2%  EUR 10,3185 -0,5%  USD 8,9105 -0,4%  Olja 80,0 -0,9%  Guld 1 230 -0,4% 
Publicerad 2018-06-13 14:45 av Direkt

PEAB: INTE OVÄNTAT MED VARSEL INOM BOBYGG STHLM - ANALYTIKER

STOCKHOLM (Direkt) Byggkoncernen Peabs varsel inom Stockholmsbostadutvecklingsdelen kan inte direkt ses som något oväntat besked. Detta mot beaktande av försvagningen på nyproduktionsmarknaden, från tidigare höga nivåer.

Det framhåller en analytiker för Nyhetsbyrån Direkt.

På tisdagen rapporterade Affärsvärlden att Peab varslat 90 tjänstemän och samma antal hantverkare som en anpassning till rådande marknad. Kommunikationschefen Kajsa Jacobsson framhöll att det krävs en organisationsförändring för "att möta efterfrågan på mer prisvänliga bostäder".

Peabs bostadsutvecklingsdel rörelseresultat uppgick till 706 miljoner kronor under helåret 2017, knappa 30 procent av koncernrörelseresultatet om 2,4 miljarder kronor.

Vid det senaste kvartalsskiftet hade bolaget 6.265 bostäder i pågående produktion. Peabs bostadsutveckling är spritt geografiskt inom Sverige och därutöver har bedriver bolaget sådan verksamhet i stora delar av Finland och Norge. I rapporten för det första kvartalet framkom att aktiviteten överlag varit ganska normal, förutom i Stockholm.

Bland bolagets mer högprissatta nyproduktionsprojekt märks Brf Derbyt med 157 lägenheter i Solna strax norr om Stockholms tullar. Priserna för lägenheterna i detta projekt ligger i ett spann från cirka 80.000 kronor till närmare 100.000 kronor per kvadratmeter. Detta handlar om den första av fyra etapper som Peab planerat för på marken där den gamla nationalarenan i fotboll, Råsunda, låg. Sammantaget är det tänkt att omkring 700 lägenheter ska byggas. Försäljningen i den första etappen har dock gått trögt, vilket det rapporterats om sedan hösten 2017.

En fastighetsmäklare framhåller att priserna var högt satta redan från start men att Peab "säkert kunnat sälja slut även med de priserna om inte marknaden hade vänt".

Vd:n Jesper Göransson sade i samband med bokslutet för 2017 till Nyhetsbyrån Direkt att Peab "är uthålliga", och att bolaget snarare än att sänka priserna i dylika projekt kan leva med en lite lägre försäljningstakt med rådande läge på Stockholmsmarknaden. Denna typ av projekt utgör endast "en liten andel" av den totala produktionen, påpekade han.

Kommunikationschefen Kajsa Jacobsson vill efter tisdagens besked om varsel och organisationsförändring - för att möta efterfrågan på mer prisvänliga bostäder - inte svara på frågor om vad det innebär för framtida planerade projekt såsom Nya Råsunda. Hon vill heller inte svara på om Peab har någon mark som kommer att påverkas av organisationsförändringen då bolaget "inte kommenterar enskilda projekt".

Den bygganalytiker som Nyhetsbyrån Direkt varit i kontakt med, och som har en köprekommendation för Peab, tror inte att byggbolaget kommer att behöva göra några nedskrivningar av land till följd av det förändrade marknadsläget i Stockholm och de organisationsförändringar som bolaget nu talar om. Priserna i Råsundaprojektet ser denne som "ett test av marknaden då det prissattes första gången det vill säga medvetet något högt", fortsätter analytikern.

Peab-aktien backade ett par procent på tisdagen och är ned ytterligare drygt 1 procent på onsdagseftermiddagen.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Peab AB formerly Treb Tre Byggare Holding ABShs -B-

ytterligare analyser

Lägg till instrument

pagehit