OMX30 1 571 0,9%  OMXH25 4 301 0,3%  Bitcoin 7 453,86 1,9%  Dow 25 120 0,2%  Nas 7 404 0,6%  EUR 10,3185 0,1%  USD 8,8785 0,4%  Olja 71,6 0,1%  Guld 1 225 -0,1% 
Publicerad 2018-01-12 15:26 av Direkt

ORTIVUS: BÖR FUSIONERAS OCH INTERNATIONALISERAS - AVGÅENDE ORDF

STOCKHOLM (Direkt) Ortivus, verksamt inom exempelvis diagnos- och beslutstödssystem för ambulanssjukvård, skulle behöva gå ihop med någon samt internationaliseras i högre utsträckning genom exempelvis förvärv.

Det är vad den avgående ordföranden Erik Hedlund anser och är den uppfattning han inte delar med huvudägaren Peter Edwall, enligt vad Erik Hedlund säger till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen. I ett pressmeddelande under morgonen nämndes att meningsskiljaktigheter råder och att Erik Hedlund därför avgår, men inte vad männen är oense om.

"Det här bolaget behöver investera, och det behöver också göras förvärv eller kanske fusionera det med något annat bolag. Vi har olika uppfattningar om hur det där ska göras", säger Erik Hedlund, och nämner att han har föreslagit lämpliga bolag att ingå i sådana transaktioner, utan att vilja lämna några namn.

"Vi har också olika uppfattningar om hur man bearbetar marknaden, både sälj- och produktmässigt", fortsätter han och beskriver marknaden som en "typisk medtechmarknad" med både hård- och mjukvara.

"För att säkerställa lönsamhet behöver sådana här verksamhet, i och med att det är små nischer, arbeta globalt; det gör ju alla medtechbolag. Det här bolaget har bara försäljning på Sverige och England, och den volymen är alltför liten för att säkerställa lönsamhet i verksamheten."

Kan det inte vara förnuftigt att få i gång försäljningen ordentligt i Sverige och England först, och sedan gå vidare?

"Det hade varit ett rimligt antagande, men det här är ett bolag som finns sedan 30 år tillbaka, och inte ett nystartat bolag. Det måste ske en betydligt bredare satsning, och i och med att verksamheten har varit i gång så pass länge måste man titta på förvärv för att säkerställa en tillräcklig marknadsbearbetning, åtminstone i Europa. Man behöver kanske inte gå globalt, men man måste absolut bredda bearbetningen till övriga Europa."

Erik Hedlund avgick som ordförande efter oenighet med huvudägaren även i Raysearch för ett drygt år sedan. Där har han dock kommit överens med kontrahenten Johan Löf - som förutom huvudägare även är vd i Raysearch - om att inte gå in på vad oenigheten bestod av, säger han.

Han säger dock att situationen där var helt annorlunda jämfört med Ortivus, eftersom han var en av grundarna där och hade varit ordförande under nästan 17 år, medan han i Ortivus kom in i våras för att få fason på verksamheten genom omstrukturering.

En tredje konflikt är Aktietorgslistade Pharmacolog, där två ledamöter avgick i våras efter att Erik Hedlund som ordförande bytte ut vd.

"Det var interna strider i bolaget, så jag bytte vd helt enkelt ganska snabbt. Det accepterade inte två av styrelseledamöterna, så då valde de att lämna bolaget. Det fanns inget personligt mot dem i deras roll, utan de var helt enkelt emot att byta vd och jag såg det som en nödvändighet", berättar Erik Hedlund och menar att Pharmacolog sedan dess har utvecklats väl och att den av honom tillsatta vd:n gör ett mycket bra jobb.

Han lämnar sedan på Direkts förfrågan exempel på bolag han är engagerad i där konflikt inte råder: Scandiflash, ett Uppsalabolag som utvecklar blixtaggregat baserade på röntgenljus, där han äger 30 procent, samt HH Design, ett belysningstekniskt bolag där han är huvudägare.

Erik Hedlund är 69-årig civilingenjör och civilekonom med bakgrund i bland annat Ericsson och Siemens Medical och Saab Scania Combitech. Sedan 20 år driver han ett investeringsbolag tillsammans med sina söner, och investerar i både noterade och onoterade bolag.

"Jag har gjort fem olika exits. De mest kända är Raysearch och C-rad, som jag startade upp som vd 2003 och lämnade 2014", säger han.

Ortivus B-aktie var ned 3,3 procent på fredagseftermiddagen. Nyhetsbyrån Direkt har sökt Ortivus huvudägare Peter Edwall.

Diagram: Ortivus B sedan 1997. Nuvarande börsvärde: 76 miljoner kronor.

image

Källa: Infront

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Ortivus AB (B)

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

pagehit