OMX30 1 621 -0,3%  OMXH25 4 305 -0,5%  Bitcoin 8 228,45 -2,0%  Dow 25 013 1,2%  Nas 6 906 0,6%  EUR 10,2199 -0,1%  USD 8,6520 -0,2%  Olja 79,6 0,3%  Guld 1 295 0,0% 
Publicerad 2017-12-06 14:00 av Direkt

ORIFLAME: SEB TROR PÅ TILLVERKNINGSAFFÄR OCH EXTRAUTDELNING

STOCKHOLM (Direkt) Stark tillväxt och stadigt stigande marginaler de kommande åren, i kombination med en stark balansräkning samt en affärsmodell som slukar allt mindre kapital, förtjänar en premiumvärdering.

Det menar SEB Equity Research i sin analys av Oriflame. SEB har, vilket Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat om tidigare på onsdagen, höjt sin rekommendation för aktien i kosmetikaförsäljaren till köp, från tidigare behåll.

"Vi tror att bolagets pågående geografiska och digitala omvandling inte värderas fullt ut av aktiemarknaden och vi gillar avsaknaden av fysiska butiker och slutmarknadsexponeringarna", skriver SEB.

Banken konstaterar att cirka två tredjedelar av Oriflames rörelsevinst nu kommer från Asien och Latinamerika, områden som växer snabbare och har högre marginaler än koncernsnittet.

"På dessa marknader lyfts Oriflame av säljkonsulenter som i snitt är betydligt yngre och mer tekniskt orienterade än koncernen in snitt. Det accelererar i sin tur den digitala omvandlingen, förbättrar försäljningseffektiviteten och höjer koncernens marginaler", skriver SEB i analysen.

Banken framhåller även att Oriflame på senare tid vidtagit åtgärder för att minska de fasta kostnaderna och reducera hur mycket kapital som binds i verksamheten. Parallellt har bolaget fokuserat på det SEB menar är dess kärnkompetens: direktförsäljning.

"Vi tycker att nästa logiska steg bör vara att avyttra tillverkningsenheten eftersom det skulle stärka intrycket av kvalité hos investerarna, påverka multiplarna positivt och förbättra avkastningen på sysselsatt kapital med upp till 13 procentenheter till cirka 45 procent, och samtidigt lösgöra 10-20 kronor per aktie, något som skulle kunna återföras till aktieägarna", argumenterar SEB som i detta sammanhang har noterat att Oriflame nyligen lagt tillverkningsenheten i en egen juridisk person och döpt denna till Cetes AG.

Och på tal om kapitalåterföring: SEB tror att den totala utdelningen (ordinarie och extra) som kommer betalas ut under 2018 kommer summeras till 2:25 euro per aktie, motsvarande en direktavkastning på 6,8 procent.

SEB nya riktkurs ligger på 425 kronor, upp från tidigare 280 kronor. Oriflame stiger drygt 5 procent till nivåer kring 343 kronor på en backande Stockholmsbörs på onsdagen.

Börsredaktionen +46 8 5191 79 00 http://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Oriflame Holding AG

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

pagehit