OMX30 1 446 -0,6%  OMXH25 3 691 -1,0%  Bitcoin 3 582,51 -1,1%  Dow 24 389 -2,2%  Nas 6 613 -3,3%  EUR 10,3267 0,3%  USD 9,0513 0,2%  Olja 60,8 -0,9%  Guld 1 247 -0,2% 
Publicerad 2018-05-15 12:07 av Direkt

OPUS: INTE OROLIG ÖVER LÄGRE MARKNADSANDEL SVERIGE - VD

STOCKHOLM (Direkt) Att bilbesiktningsbolaget Opus marknadsandel minskade något i Sverige under det första kvartalet, där bolaget är en av de "tre stora", är inte något som håller vd Lothar Geilen vaken om nätterna, slog han fast vid tisdagens rapportpresentation.

"Andelarna varierar något över tiden mot bakgrund av bland annat semesterdagar och mindre ombyggnationer. Att vi backar något under det första kvartalet är inte något som oroar oss, lika lite som vi skulle begeistras särskilt över en mindre ökning", sade han.

Opus marknadsandel i Sverige har under årets tre första månader legat kring 24,5 procent, enligt Transportstyrelsens statistik. Opus genomsnittliga marknadsandel uppgick till 25,9 procent under 2017.

Opus har för närvarande 85 besiktningsstationer i Sverige, en liten minskning från toppnivåerna.

"Det varierar lite mellan kvartalen, men trenden är mot en liten ökning för vår del. För marknaden totalt tror vi inte antalet stationer kommer att öka mycket framöver", resonerade vd:n.

Opus satsning på uthyrning av testutrustning (kallat EaaS), i huvudsak i Kalifornien, löper fortsatt väl och bolaget ligger före prognoserna. Några planer på att ändra målet om intäkter på 30 miljoner dollar årligen per 2021 finns i dagsläget dock inte.

Bolaget är utöver den starka positionen i Sverige ledande på bilinspektion i USA, men bygger också upp stationsnätverk i Chile och Pakistan. I det senare landet i två provinser; Punjab och Sindh. Utrullningen har inte varit helt enkel, medgav Lothar Geilen.

"I Punjab var vi lite för optimistiska vad det gäller hastigheten på hur snabbt programmet skulle kunna implementeras, det visade sig helt enkelt lite mer komplicerat än vi anade. I det andra programmet, i Sindh, har vi därför varit lite mer konservativa i våra planer", sade han.

När de pakistanska programmen ska bli ebitda-positiva är ännu osäkert.

"Vi räknar med att båda ska bli ebitda-positiva i något skede. Om det blir redan under 2018 totalt sett, det kan jag inte säga."

Opus ger inte några prognoser, men ser ett antal trender som gynnar bolaget på sikt. Hit hör den ökade satsningen på bilinspektion i Latinamerika, liksom den pågående datoriseringen av fordon, sade Lothar Geilen.

"Vi väntar oss fortsatt god tillväxt i Latinamerika kommande kvartal. Vi ser också en stor potential för vår serviceverksamhet i spåren av den tilltagande datoriseringen."

Opus rapporterar från och med 2018 sitt resultat inom två affärsområden: Vechicle Inspection, som står för nästan 90 procent av intäkterna, och Intelligent Vehicle Support, som omfattar förvärven Drew Tech och Autologic. Tillväxten för de mindre affärsområdet väntas komma just genom att datoriseringen öppnar nya möjligheter för diagnostik och omprogrammering i samband med inspektion.

Opus redovisade på tisdagsmorgonen ett ebitda-resultat om 100 miljoner kronor för det första kvartalet. Väntat var ett ebitda-resultat på 82,3 miljoner kronor. Ebitda-marginalen blev 18,0 procent. Här väntades 16,2 procent.

Aktien handlades vid lunchtid på tisdagen till 7:63 kronor på Stockholmsbörsen, en uppgång med 7 procent för dagen.

Graf: Opus kursutveckling 2018

image

Källa: Infront

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Opus Group AB

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

5,04
-4,00%
Opus Group AB
pagehit