OMX30 1 531 -0,4%  OMXH25 4 017 0,9%  Bitcoin 6 546,82 -0,2%  Dow 25 251 -0,4%  Nas 7 069 -1,2%  EUR 10,3200 -0,4%  USD 8,9168 -0,4%  Olja 80,4 -0,5%  Guld 1 229 -0,5% 
Publicerad 2018-06-12 11:00 av Direkt

OECD: TYSK EKONOMI VÄLMÅENDE, MEN DÄMPAS AV KAPACITETSBRIST

STOCKHOLM (Direkt) Den tyska ekonomin är välmående med rekordlåg arbetslöshet och ett kraftigt överskott i bytesbalansen. Landet står dock inför en rad utmaningar, bland annat låga reallöneökningar och kapacitetsbegränsningar i ekonomin. Överskottet i bytesbalansen bör investeras i strukturreformer för att bibehålla en hållbar tillväxt och möta de allt snabbare förändringarna på arbetsmarknaden.

Det skriver OECD i en rapport om Tyskland som publicerades på tisdagen.

Den rekordlåga arbetslösheten tillsammans med reallöneökningar har bidragit till en stark konsumtionstillväxt. Vidare har exporten ökat till följd av återhämtningarna i tillväxtekonomierna och euro-området.

Reallöneökningarna har dock underminerats de senaste två åren i takt med att inflationen stigit till cirka 1,5 procent från att tidigare ligga runt 0 procent. Konsumtion och investeringar i privata sektorn förväntas växa i lägre takt till följd av detta.

De starka arbetsmarknadssiffrorna har bidragit till att takten för företagsskapande sjunkit. OECD föreslår starkare incitament genom bland annat skattesänkningar inom forskning och utveckling för att locka kvinnligt entreprenörskap och förbättra det generella innovationsklimatet i landet. Vidare föreslår organisationen förbättrat skyddsnät för egenföretagare i syfte att rusta för mer intensiv automatisering och digitalisering.

Tyska arbetare har högre kognitiva- och digitala kunskaper än OECD-snittet men dessa måste förbättras ytterligare. Större satsningar på yrkesutbildning föreslås för att arbetarna ska bli bättre förberedda för teknisk utveckling.

I rapporten föreslås också större satsningar på heltäckande dagis- och förskoleverksamhet i syfte att ytterligare förbättra möjligheterna för barn i socioekonomisk utsatta områden samt förbättra möjligheterna för kvinnor att delta på arbetsmarknaden i större grad.

Större investeringar krävs i digitala nätverk för att bättre tillvarata ny teknologi, genom höghastighetsbredband på landsbygden.

OECD föreslår vidare satsningar för att lyfta grön tillväxt och minska utsläppen av koldioxid i transportsektorn, bland annat att bygga ut infrastrukturen för laddstationer, utveckla trängselprissättningen och avveckla regleringshinder för bildelningstjänster.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit