OMX30 1 454 1,2%  OMXH25 3 730 -1,3%  Bitcoin 3 661,92 4,8%  Dow 24 389 -2,2%  Nas 6 613 -3,3%  EUR 10,2965 0,7%  USD 9,0397 0,0%  Olja 61,4 1,8%  Guld 1 249 0,9% 
Publicerad 2017-11-06 17:00 av FinWire

Nynoterade Bublar Group ska sticka ut mot konkurrenterna med den senaste tekniken - vd

Ännu en spelutvecklare kom under måndagen till börsen då Bublar Group noterades på NGM Nordic MTF. Med hjälp av den senaste tekniken avser Bublar, som egentligen ser sig som ett mjukvarubolag, sticka ut mot konkurrenterna.

- Vi ser oss som ett mjukvarubolag med en egen utvecklingsplattform med fokus på spel- och underhållningsprodukter, säger bolagets vd Magnus Granqvist till Finwire.

Bublar har utvecklat en egen mjukvaruplattform för att ta fram så kallade "real world games", som är GPS-baserade spel med visuella effekter i 3D-visualiseringsläge i form av Augmented Reality (AR) kopplade till en fysisk verklighet. 

Enklare beskrivet kan man säga att Bublar med sin plattform kan ta fram ett spel med liknande spelfunktion som succéspelet Pokémon Go.

- Det är en sådan plattform vi har byggt, och vi har gått ett steg längre då vi kan hantera samtidiga användare som också kan kommunicera med varandra som en del i spelupplevelsen, förklarar vd:n.

Ytterligare en skillnad är att Bublar använder sig av öppen kartdata, vilken inte är lika exakt som Googles men samtidigt gör att kartan kan skräddarsys. Spelutvecklaren kan exempelvis sätta ut 3D-animationer och visualisera om objekt på kartan och placera ut AR-grafik på fysiska platser i verkligen, så att de blir synliga i smartphones på en given GPS-koordinat.

När Pokémon Go lanserades sommaren 2016 blev den världens dittills mest snabbväxande och lönsammaste app. Trots detta har det varit glest med efterföljare.

- Dels är det för att det är en ny genre, som är också är lite mer tekniskt avancerad att få till jämfört med enkla mobilspel. Så det visar komplexiteten i att utveckla bra GPS-positionerade spel. Jag tror vi kommer se mer och mer real world games framöver, resonerar Bublar-chefen.

Bolaget bygger just nu på sin första produkt som i fjärde kvartalet kommer mjuklanseras, antingen globalt eller på utvalda geografiska marknader. Det är en platsbaserad social app som Granqvist beskriver som "Instagram möter Google Maps".

- Man publicerar och dekorerar sina bilder som vi fäster på longitud- och latitudkoordinater, så att de är visualiseringsbara via kartsystemet och i kameraläget. Vi låter också användarna i realtid kommunicera mellan varandra och genom objekten. Det är som en lekfull social app där användarna kan dela sina geotaggade bilder med sina vänner eller med hela världen, förklarar han 

Intäktsmodellen är så kallad "freemium", där själva appen är gratis men där användaren exempelvis kan köpa till dekorationspaket.

Samtidigt har Bublar börjat utvecklingen av sin nästkommande produkt baserat på sin mjukvaruplattform. Magnus Granqvist vill inte avslöja mer än så men uppger att den kommer att vara mer spelorienterad.

En av utmaningarna för bolaget anges vara att slå igenom bruset bland andra produkter på Appstore och Google Play.

- En av våra konkurrensfördelar är att vi kan hantera den senaste tekniken och har lättare att skapa applikationer som ger det lilla extra för slutanvändaren. Därför laborerar vi också mycket med användargränssnitt, från touch på skärmen till röststyrning och gesstyrning med digitala objekt, säger vd:n.

Bublar kommer att lansera sin första produkt i egen regi, men ska överväga samarbeten i framtiden. Detta i linje med hur Niantic Labs lierade sig med Nintendo och Pokémon Company för att skapa Pokémon Go.

- Vi ser att vår teknikplattform kommer i bättre sammanhang med starka IP:n som redan har karaktärer som är välkända i konsumentled, eller andra spelbolag som redan har inarbetade varumärken som vi tillsammans kan utveckla nästa generations mobilspel med. Den kombinationen är starkare än att försöka göra allting själv, konkluderar Magnus Granqvist.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Bublar Group AB Registered Shs

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

pagehit