OMX30 1 481 1,1%  OMXH25 3 799 1,8%  Bitcoin 3 462,29 0,6%  Dow 24 370 -0,2%  Nas 6 704 0,3%  EUR 10,3631 0,7%  USD 9,1450 0,6%  Olja 61,3 1,4%  Guld 1 244 0,1% 
STUDIE Publicerad 2017-08-02 13:46 av vafinans.se

Ny studie: Nästan omöjligt för unga att förlora pengar på aktier på lång sikt


Bildkälla: Flickr.

Ekonomisiten NerdWallet har undersökt cirka 10 000 olika utfall som kan bli resultatet av investeringar som görs av unga. Undersökningen är genomförd med hjälp av ett verktyg för riskbedömning, en så kallad Monte Carlo-simulering. Modellen är baserad på historiska siffror från USA-börsen S&P 500 och Treasury-avkastning samt volatiliteten (risken) för dessa avkastningar. Det skriver Business Insider om idag.

Resultatet blev tydligt. En 25-årig som tjänar en startlön på 40 456 dollar (justerad för årlig inflation) och sparar 15 procent varje år har över 99 procent chans att behålla minst sina initiala investeringar - samma som på ett traditionellt sparkonto - räknat på över 40 år.

Investerare hade vidare 95 procent chans att tjäna nästan tre gånger sin initiala investering, medan traditionella sparare hade mindre än 3 procent chans.

Ingen av de 10 000 simuleringarna resulterade i att en aktiemarknadsinvesterare förlorade sin initiala investering.

"Den här analysen visar att effekterna av betydande nedgångar kan jämnas ut genom en långsiktig investeringsstrategi, om investeraren är villig att fortsätta handla med aktier", säger Arielle O'Shea, investerings- och pensionsspecialist på NerdWallet.

Med tanke på alternativkostnaden för att undvika aktiemarknaden, som kan vara så mycket som 3,3 miljoner dollar på över 40 år enligt NerdWallet, kan det vara en större risk att inte investera alls.

Men tidvattnet kan vända. Enligt en undersökning från Legg Mason planerar 78 procent av alla millenials att satsa mer på risk i år. Och nästan en tredjedel säger att de flyttar sina pengar till investeringar, enligt en kvartalsvis investeringsundersökning från E-Trade.

Och medan NerdWallet betonar att tidigare marknadsutveckling inte garanterar att du kommer att tjäna den genomsnittliga historiska avkastningen på 10 procent i framtiden, är värdet av att investera i aktier över en längre tid fortfarande betydande.

Det är dock viktigt att notera att resultaten av NerdWallets simulering är beroende av diversifiering av aktier, inklusive typen av fonder. Till exempel lågprisindexfonder och börshandlade fonder. Siffrorna justerades inte heller för inflationen, men svarade för en årlig investeringsavgift på 0,7 procent.

"Många unga investerare har vuxit upp i marknadsnedgångar, vilket kan skrämma dem för att investera på marknaden", säger Arielle O'Shea.

"Men det här är otroliga odds och det borde ge investerare sinnesro - om de är villiga att stanna i sina investeringar och rida ut några vågor.", avslutar hon.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit