OMX30 1 454 1,2%  OMXH25 3 730 -1,3%  Bitcoin 3 669,33 5,0%  Dow 24 389 -2,2%  Nas 6 613 -3,3%  EUR 10,2965 0,7%  USD 9,0397 0,0%  Olja 61,4 1,8%  Guld 1 249 0,9% 
INTERVJU Publicerad 2017-04-12 14:07 av vafinans.se

Nu ska deras robothandske in på börsen - med sikte på en jättemarknad


Bildkälla: AktiegruppenBioservo,Aktiegruppen,Aktiegruppen

På fritiden kör Hans von Holst, professor i neurokirurgi vid Karolinska universitetssjukhuset, grävmaskiner på sin gård på Österlen.

"När jag satt bakåtlutad i grävmaskinen och kunde åstadkomma en sådan fruktansvärd kraft bara genom att peta på joysticken slog det mig att det borde gå att göra något liknande för kraftsvaga patienter."

Tillsammans med Jan Wikander, professor i mekatronik på KTH, gjorde han verklighet av sina funderingar. Resultatet, åtta år senare, blev en mjuk robothandske och bolaget Bioservo.

"Vi utgick från känsligheten i fingerspetsarna och kopplade det till stålvajrar som drevs av batterier. Sedan la vi in det in en mjuk handske där du med bara ett litet tryck får tillbaka din kraft. Och ditt självförtroende."

Med hjälp av handens, om än minimala, kraft kan handsken känna av om det är ett glas eller ett ägg som ska lyftas.

Bolaget, som ligger i Kista, grundades 2006 och fram till idag har fokus legat på vårdsektorn och kraftförsvagade patienter. I fjol låg omsättningen på 11 miljoner kronor och förlusten på ungefär lika mycket.

Men förrförra sommaren fick bolaget ett samtal som skulle förändra förutsättningarna avsevärt.

"GM och Nasa som utvecklat en handske för rymdbruk stötte på våra patent. De, liksom vi, kom fram till att vi skulle samarbeta och slå ihop det bästa från våra respektive teknologier", säger Bioservos vd Erik Landgren.

Bioservo fick tillgång till tekniken bakom rymdhandsken och satte igång att utveckla sin robothandske för industribruk. Men det var inte bara GM som var intresserade. Någon månad senare hörde även franska Airbus av sig med samma behov, en handske för att förebygga arbetsskador.

"I EU finns 30 miljoner industriarbetare och i USA runt 24 miljoner. Vi tror att 50 procent av dem står på golvet. Alla dessa har ett behov att förebygga arbetsskador. Snittiden för sjukskrivningar för dessa skador ligger idag på 11 dagar, så det finns enormt mycket pengar att spara genom att jobba förebyggande", säger Erik Landgren.

Intresset från stora industriaktörer som GM och Airbus förklaras troligen av att Bioservos handske innebär många förbättringar jämfört med de produkter som finns på marknaden idag.

"Vi har ett mjukt exoskelett (yttre skelett för att stärka kroppens rörlighet, reds anm). De flesta exoskelett riktar in sig på hälsovård och ofta nedre delen av ryggen och benen, få av dem riktar in sig mot industrin. De som gör det är ofta stora, tunga och har dålig batteritid. I vår handske räcker batterierna en hel arbetsdag, men framförallt är handsken intuitiv och härmar kroppens naturliga funktion medan andra skelett måste programmeras."

I slutet av innevarande år kommer Bioservo ha en färdig robothandske för industribruk och med början från 2018 kommer den att rullas ut. Produktionen, som idag sker på kontoret i Kista, ska läggas ut på en partner och nya distributionsavtal ska tecknas.

Idag säljs ett system till vården för cirka 45 000 kronor. Priset för det nya systemet är inte riktigt fastställt och kommer att bero på hur det blir utformat, men någonstans mellan 20 000 och 40 000 kronor, tror Erik Landgren.

"Det finns lite olika enheter. Ett system för industri består av en elektronikenhet med batteri och motorer och så vidare samt en ytterhandske som är tänkt att bytas ut minst varje vecka.  Innerhandsken däremot kanske bara behöver bytas fyra gånger per år. Bruttomarginalen för den här typen av produkter ligger mellan 40 och 70 procent och vi kommer att ligga i den övre delen av detta intervall."

Med det nya segmentet räknar Bioservo med att ha ett positivt kassaflöde i sista kvartalet nästa år och en positiv ebitda-marginal 2019. På lång sikt, till 2022, hoppas Bioservo omsätta 500 miljoner kronor och ha en ebitda-marginal på mellan 30 och 35 procent.

"Om ett par år när vi fått ned kostnaderna så tror vi att det kan bli aktuellt med ett konsumentsegment. I takt med att vi blir allt äldre och vill ha ett bra liv kommer efterfrågan på hjälpmedel som vår handske att öka."

I slutet av maj kommer Bioservo att börja handlas på First North. Den emission som görs i samband med noteringen kommer att ligga någonstans mellan 50 och 60 miljoner kronor, pengar som främst ska användas för att satsningen på industrisegmentet.

"Vi siktar på en värdering på mellan 180 och 220 miljoner kronor", säger Erik Landgren.

Hockeyproffsen Börje Salming och Fredrik Olausson är ägare i bolaget sedan tidigare.

Skrivet av: Jill Bederoff

LÄS ÄVEN: Han bangade inget på isen - nu satsar hockeykungen friskt på börsens smålistor

TECKNAR DU BIOSERVO? Diskutera med fler än 40 000 andra aktieintresserade här:

TIPS: Registrera din portfölj på myFinans för att enkelt bevaka dina innehav.

Vill du ha full koll på börsen? Följ VA Finans på Facebook!

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit