OMX30 1 631 0,5%  OMXH25 4 245 1,2%  Bitcoin 6 417,30 -1,1%  Dow 25 669 0,4%  Nas 7 378 0,0%  EUR 10,4964 0,2%  USD 9,1885 0,3%  Olja 72,0 0,2%  Guld 1 187 -0,2% 
Publicerad 2018-03-13 08:15 av FinWire

Nanologica genomför nyemission på 55 miljoner kronor (R)

(Rättelse: bolaget datum i sista stycket. Nyemissionen aviserades igår den 12 mars).

Life science-bolaget Nanologica har beslutat att genomföra en nyemission på 55,4 miljoner kronor med företrädesrätt för aktieägarna. Nyemissionen ska finansiera ett läkemedelsprojekt i egen regi, fortsatt tillväxt i verksamheten samt återbetalning av lån. Det framgår av ett pressmeddelande.

Villkoren i nyemissionen är 3:1, innebärande att en befintlig aktie ger rätt att teckna tre nya aktier till teckningskursen 4 kronor per aktie. Nyemissionen omfattas till omkring 87 procent av teckningsåtaganden och garantiutfästelser. Nyemissionen ska godkännas på extra bolagsstämma den 11 april.

Bakgrunden till nyemissionen är att Nanologica den senaste tiden gjort viktiga framsteg inom båda sina affärsområden, vilket skapar goda möjligheter för både ökande intäkter och värdehöjande händelser under kommande år. Styrelsen har också beslutat att starta ett eget läkemedelsprojekt och förbereder kliniska fas IIa-studier med en befintlig läkemedelsmolekyl.

Inom kromatografi har framsteg gjorts både på den indiska och den kinesiska marknaden, vilket skapar goda förutsättningar för stigande försäljning framöver. Bolaget arbetar dessutom med en större etablering inom storskalig preparativ kromatografi där långt gångna diskussioner förs med potentiella kunder och avtal nu ingåtts med en kontraktstillverkare för storskalig produktion. Bolaget avser att starta tillverkning först om och när leveransavtal slutits med kunder på nivåer som kan säkerställa lönsamhet i investeringen. Inom drug delivery utvecklas ett befintligt projekt inom växtskydd väl där bolaget bedömer att det finns goda möjligheter till fortsatta intäkter.

Nanologica har beslutat att starta ett läkemedelsprojekt inriktat mot gastropares, det vill säga fördröjd tömning av magsäcken, vilket drabbar bland annat diabetiker. Projektet baseras på Nanologicas drug delivery-teknik som kombineras med en befintlig läkemedelsmolekyl som redan idag används för gastropares. Bolagets mål är att skapa en mer effektiv behandling av gastropares med en mer gynnsam biverkningsprofil. Nanologica planerar att genomföra fas II a-studier inom projektet under 2019. Ett positivt utfall av dessa kliniska studier bedöms ha potential att skapa ett betydande värde för Nanologica, till en begränsad investering.

Av emissionslikviden avses 15 miljoner kronor att investeras i projektet för gastropares och
15 miljoner kronor avses användas för att finansiera bolagets befintliga verksamhet inom kromatografi där målet är att en fortsatt tillväxt skall resultera i positivt kassaflöde under 2019. Bolaget upptog i juni 2017 ett lån på 16 miljoner kronor från ett konsortium av fyra långivare. Av emissionslikviden avses 8 miljoner kronor användas till återbetalning av lån. Av resterande 8 miljoner kronor avses 6 miljoner kronor att återbetalas genom kvittning i emissionen. De återstående 2 miljoner kronor i lån förlängs med ytterligare ett år.

Nyemissionen ska godkännas på extra bolagsstämma den 11 april. Sista dag för handel i aktien inklusive teckningsrätt är den 16 april och aktien handlas exklusive teckningsrätt den 17 april. Teckningstiden löper från 20 april till 4 maj och handel med teckningsrätter sker den 20 april till 2 maj. Erik Penser Bank är finansiell rådgivare till Nanologica i samband med nyemissionen.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Nanologica AB

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

4,07
4,36%
Nanologica AB
pagehit