OMX30 1 610 -0,6%  OMXH25 3 900 -0,6%  OMXC20 1 017 0,2%  Dow 24 607 0,1%  Nas 6 415 0,3%  EUR 9,9286 -0,2%  USD 8,4316 0,2%  Olja 63,0 0,3%  Guld 1 253 -0,2% 
Publicerad 2017-12-05 12:21 av Direkt

NORGE: ANALYTIKER SER EN DEL GODA TECKEN PÅ BOSTADSMARKNADEN

STOCKHOLM (Direkt) Bostadspriserna i Norge sjönk återigen säsongsrensat i november efter en uppgång i oktober. Analytiker tror fortsatt att det inte blir något stort fall i bostadspriserna och ser en del tecken i novemberstatistiken på att prisnedgången närmar sig slutet, bland annat att bostadspriserna i Oslo inte sjunker lika mycket som tidigare.

Säsongsrensat sjönk bostadspriserna i Norge med 0,4 procent i november, från föregående månad, efter en uppgång med 0,4 procent i oktober.

Marius Gonsholt Hov, makroekonom vid Handelsbanken, noterar att priserna därmed i stort sett varit stabila de senaste månaderna, vilket är i linje med bankens scenario om en mjuklandning på den norska bostadsmarknaden. Han ser också tidiga tecken på att nedgången i Oslo håller på att plana ut, med bostadspriserna ned måttliga 0,3 procent säsongsrensat i november, enligt Handelsbankens beräkningar. I oktober sjönk de 1,3 procent.

"Vi noterar också att aktiviteten är hög i Oslo och att lagret av osålda bostäder har sjunkit två månader i rad. Med allt detta sagt, det finns skäl att tro att merparten av nedgången i Oslo nu ligger bakom oss", skriver han i ett marknadsbrev.

Kjetil Olsen, ekonom vid Nordea, menar att nedgången på bostadsmarknaden inte är över, men att den troligen närmar sig slutet. Nordea ser ett antal tecken på en bättre balans på marknaden.

"Bostadspriserna i Oslo, där nedgången började och har varit störst, sjönk mindre än i landet som helhet. Oslo var ned 0,5 procent under månaden, mindre än de flesta andra storstäder och mindre än förra månaden. Antalet osålda bostäder har upphört att öka och medierapporter blivit mer positiva. Antalet sålda bostäder har hållits uppe och faktiskt ökat", skriver han

Enligt Nordeas analytiska ramverk närmar sig nedgången nu slutet. De räknar med ytterligare några månader med sjunkande priser, innan en det sker en stabilisering under det första kvartalet.

Även SEB är inne på en mjuklandning. De tror att bostadspriserna sjunker 4-6 procent under 2018 och sedan stabiliseras.

"Den nuvarande nedgången leds av ett överutbud av bostäder till försäljning. Utbudet ökade dock inte i november, vilket kan vara ett tecken på att marknaden har börjat röra sig mot att bli balanserad", skriver SEB:s Tobias Ögrim i en kommentar.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om J.M. ABShs

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

pagehit