OMX30 1 544 -0,3%  OMXH25 3 990 -1,1%  Bitcoin 6 426,18 -0,5%  Dow 25 379 -1,3%  Nas 7 116 -2,2%  EUR 10,3470 -0,1%  USD 9,0244 -0,2%  Olja 79,7 0,5%  Guld 1 228 -0,2% 
Publicerad 2018-06-12 11:53 av Direkt

NOLATO: FORTSATT HÖGA VHP-VOLYMER HITTILLS 2 KV - VD

STOCKHOLM (Direkt) Nolato, som tillverkar produkter i polymera material, har haft fortsatt höga volymer inom sitt segment Vaporiser Heating Products (VHP) hittills under det andra kvartalet.

"Vi har tidigare sagt att vi såg fortsatt starka volymer in i det andra kvartalet och sedan dess har vi inte sagt något annat. Vi har fortfarande lanseringsvolymer", säger Nolatos vd Christer Wahlquist i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

De starka volymerna inom segmentet VHP, som ingår i affärsområdet Nolato Integrated Solutions, kommer från en för Nolato ny kund inom e-cigarettsegmentet. Det var under andra kvartalet 2017 som VHP-leveranserna tog fart med höga lanseringsvolymer, som innebär att Nolato levererar mer än vad slutkunderna efterfrågar eftersom det byggs upp en pipeline.

"Under andra halvåret räknar vi med att den fasen går över i ett jämviktsläge, där vi kommer att leverera volymer som är mer jämförbara med slutkundernas efterfrågan", förklarar Christer Wahlquist.

Betyder det att det blir lägre volymer då?

"Det har vi inte riktigt sagt, vi har sagt att vi tror på en fortsatt hög nivå. Vi planerar för en slutkundsefterfrågan som successivt ökar i och med lansering på allt fler marknader. Vad som sker på längre sikt är svårt att uttala sig om."

Inom Integrated Solution finns även försäljningen till mobiltelefonsegmentet, som innan VHP-volymerna kom utgjorde närmare hela det affärsområdet.

Under de senaste kvartalen har affärsområdet Integrated Solutions haft en försäljningsnivå kring 800-900 miljoner kronor, vilket har motsvarat mer än dubbelt så mycket som nivåerna innan VHP-volymerna startade.

Nolatos vice vd tillika finanschef Per-Ola Holmström påminner om att bolaget tidigare har kommunicerat att kvartalsvolymer på 400 miljoner kronor inom Integrated Solutions mobiltelefonsegment är "hyfsat bra" och att 300 miljoner kronor är "rätt normalt".

"Vi har också sagt att både fjärde kvartalet 2017 och första kvartalet 2018 har legat i den nedre regionen i det intervallet. Därmed kan man ju konstatera att det nya segmentet står för omkring 600 miljoner kronor, men det är svårt att säga vad som är ett normalläge här", säger Per-Ola Holmström som också tillstår att Nolato själva har blivit lite överraskade över styrkan i det nya segmentet. Från och med andra kvartalet kommer man in i en period där jämförelsekvartalet i fjol också innehöll VHP-volymer.

Volymerna till mobiltelefonsegmentet under första kvartalet beskrevs som relativt svaga.

Hur har mobiltelefoner utvecklats andra kvartalet?

"Det har varit en liknande utveckling under ett par kvartal, och vi har inte sagt något annat inför andra kvartalet", säger Christer Wahlquist.

Även Nolatos två andra affärsområden, Medical Solutions och Industrial Solutions, avslutade 2017 och började 2018 starkt. Medical växte med 10 procent justerat för valuta under första kvartalet och med 12 procent fjärde kvartalet.

"Vi ser att vi har en fortsatt stark pipeline inom Medical", säger Christer Wahlquist.

Tillväxten inom Industrial Solution var ännu högre, 16 procent första kvartalet och 17 procent fjärde kvartalet.

"Den skandinaviska fordonsindustrin har gått väldigt bra samtidigt som vi har tagit marknadsandelar. Vi befinner oss i en stark konjunktur, så de här höga tillväxttalen kommer man nog inte att få se långsiktigt", säger Nolatochefen.

Nolatos nya segment, VHP, har gett ett uppsving i koncernens volymer och lönsamhet och ebita-marginalen har under den senaste tolvmånadersperioden legat på 11,9 procent, vilket kan ställas mot det finansiella målet om en ebita-marginal på över 10 procent.

Måste ni inte ändra marginalmålet?

"Det är en styrelsefråga, men det är klart att någonstans kommer den frågan upp. Det får bli en diskussion under hösten då vi gör vår årliga strategigenomgång", säger Per-Ola Holmström.

Han säger också att Nolato drar upp investeringstakten i år. Under 2017 hade bolaget räknat med investeringar på omkring 300 miljoner kronor, men utfallet blev 277 miljoner.

"I år har vi lite investeringar som spiller över från förra året och sedan växer vi kraftigt, så vi har gjort en bedömning om investeringar någonstans kring 400 miljoner kronor i år", säger finanschefen.

Nolato arbetar också vidare med sina förvärvsambitioner med samma intensitet som tidigare.

"Vi tittar främst i USA men även i östra delarna av Europa. Bedömningen är att det finns mycket till salu, men det är mycket som inte är högkvalitativt. Generellt kan man säga att prisnivåerna är höga, kanske speciellt i USA", säger Christer Wahlquist.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Nolato ABShs -B-

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

492,00
-2,77%
Nolato ABShs -B-

Index i denna artikel

RTS 1 140,17
-1,95%
pagehit