OMX30 1 509 -1,1%  OMXH25 3 840 -2,9%  Bitcoin 6 495,06 0,3%  Dow 25 094 -0,9%  Nas 7 065 -1,1%  EUR 10,3616 0,5%  USD 9,0203 0,3%  Olja 76,7 -4,1%  Guld 1 233 0,8% 
Publicerad 2018-01-12 16:53 av Direkt

NCC: LÄMNAR STABILT SWECO FÖR POTENTIALEN I NCC - CARLSSON

STOCKHOLM (Direkt) Tomas Carlsson tror att hans bakgrund från både NCC och Sweco passar bra för att kunna få NCC på rätt köl igen, och därför tackade han ja till att bli vd i det numera börsvärdesmässigt avsevärt mindre bolaget.

"Givet de utmaningar som NCC har haft, och det jag tror mig se i termer av möjligheter framåt, så menar jag att jag med min bakgrund med mer än 20 år i NCC:s entreprenadverksamhet, plus det jag lärt mig som koncernchef i en stor börsnoterad konsult som Sweco, har mycket att bidra med i NCC. Och jag tycker tiden var ganska lämplig, där Sweco står starkt och stabilt", säger han till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen och beskriver sig som "jättetaggad", om än efter ett svårt beslut eftersom han trivs på Sweco.

Vad för slags möjligheter framåt och hur NCC-verksamheten ska utvecklas, apropå den "stora potential" han i NCC:s pressmeddelande om vd-utnämningen säger sig se för byggbolaget, vill han inte utveckla offentligt än.

"Man får ha lite respekt för att det är fem år sedan jag slutade på NCC. Jag har naturligtvis en bild av vad som behöver göras, men innan jag sätter den för hårt och börjar prata om den offentligt vill jag börja på NCC och prata med organisationen", säger han.

NCC har under Tomas Carlssons år på Sweco blivit mer av en byggfirma än när han var där, eftersom bostadsutvecklaren Bonava knoppades av för snart två år sedan. I sammanhanget kan noteras att Peter Wågström var chef för NCC:s bostadsdel innan han 2010 blev vd, och Tomas Carlsson basade samtidigt för byggdelen. 2012 lämnade han för Sweco-vd-jobbet.

"Jag är byggare. Sedan kan jag en del om projektutveckling också, men min grunderfarenhet är som byggare och med projektverksamhet, och det är det som NCC har kommit att bli: det är egentligen en constructionverksamhet, med entreprenaddelen, industri som stöder den delen, och en utvecklingsdel för fastigheter. Min erfarenhet ligger på projekt och entreprenad, absolut, men också att driva stora organisationer", säger Tomas Carlsson om sin profil.

Sedan de båda divisionschefernas vägar skildes åt har Swecos börsvärde passerat NCC:s, och enligt årsredovisningarna fick Tomas Carlsson ungefär två miljoner kronor mer än Peter Wågströms 12 miljoner kronor i total ersättning under det senaste redovisade året, 2016.

Får du högre ersättning i NCC än vad du har haft i Sweco?

"Jag får en marknadsmässig lön utifrån vad jag har i dag och vad jag kan tänkas få på en marknad. Det kommer att framgå av årsredovisningen för 2018", säger Tomas Carlsson och nämner att ersättningspaketet består av fast lön, en korttidsbonus, och "en mer aktiekursrelaterad långtidsbonus". Hur villkoren i den sistnämnda delen ser ut går han inte in på.

Tomas Carlsson lämnar Sweco när en efterträdare är på plats, senast i juli. Enligt honom finns flera lämpliga interna kandidater, men han vill inte namnge någon av dem offentligt.

Diagram: NCC:s och Swecos kursutveckling sedan NCC knoppade av Bonava 2016.

image

Källa: Infront

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om NCC AB (B, FRIA)

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

137,00
-1,79%
NCC AB (A)
134,60
-2,57%
NCC AB (B, FRIA)
200,00
-3,85%
Sweco AB (A)
200,00
-4,21%
Sweco AB (B)
pagehit