OMX30 1 623 0,3%  OMXH25 3 961 0,7%  OMXC20 1 007 0,4%  Dow 23 400 0,2%  Nas 6 316 0,0%  EUR 9,9666 0,3%  USD 8,4829 0,7%  Olja 62,0 -1,2%  Guld 1 286 -0,6% 
Publicerad 2017-11-13 15:12 av FinWire

MultiDockers vd hoppas på svarta siffror nästa år - har offertstock på cirka 350 miljoner kronor

MultiDocker har visat minusresultat på sista raden under årets första nio månader, men lasthanteringsbolagets vd och grundare Percy Österström hoppas på svarta siffror nästa år. Det säger han under en presentation vid Stora Aktiedagen i Stockholm som anordnas av Aktiespararna på måndagen.

MultiDockers framgångskoncept är enligt vd:n att leverera lösningar och effektiva maskiner. Det är samtidigt ett odigitaliserat segment med "massor att göra för att få maskinerna att jobba snabbare och säkrare".

Percy Österström tror även mycket på bolagets elektriska maskiner, där man ersätter dieselmotorn med en elmotor - något som MultiDocker är ganska ensamma om. Han tror att elmaskinen efter hand kommer vara en ganska stor produkt.

"Elmaskinerna kan användas för skogsindustrierna som använder egen el, och då har man beroende på vilket pris man sätter en väldigt god kalkyl", säger han.

I början av oktober meddelade bolaget köpet en majoritetspost i nederländska STC, en verksamhet som enligt Österström har hög kompetens gällande design och tillverkning.

Förvärvet hoppas kunna leda till större volymer då STC:s maskiner har samma basmaskiner som de MultiDocker använder, vilket enligt vd:n innebär fina synergieffekter.

I dag står Europa och Sydamerika för ungefär 70 procent av bolagets omsättning. Framöver tror Österström att bolaget kommer bli "mycket vassare i utvecklingsländer där potentialen att rationalisera är mycket större", samtidigt som man även tror mycket på USA. Konkurrensen i Europa bedöms vara svårare.

Nyligen etablerade MultiDocker en egen verksamhet i USA. Vd:n anser att man borde klara av att sälja 15 maskiner där nästa år, framförallt till skogsindustrikunder i Kanda. Samtidigt är även infrastrukturen kring vattenvägarna i USA, som Mississippifloden, väldigt eftersatt.

En viktig faktor för att förbättra marginalerna är att få upp volymen. En annan, som enligt Österström innebär ännu mer pengar efter hand, är skalfördelar vid större inköp. Utöver det handlar det om smartare lösningar överallt i maskinerna.

"Vi är i ett uppbyggnadsskede där vi har haft för lite volym, så vi har inte haft någon framgång på resultaträkningssidan. Vi har satsat väldigt mycket på utveckling av maskiner och på det här förvärvet, på vår egen kompetens och så vidare", säger vd:n, som uppger att man med hjälp av den ökade volymen "absolut" ska kunna visa svarta siffror under nästa år.

MultiDocker lämnar ingen prognos för 2018, men vd:n säger att det är tillväxt som utan tvekan är ambitionen.

"Vi har en offertstock som i dag är på 350 miljoner ungefär, så vi har väldigt mycket affärer ute", tillägger han.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om MultiDocker Cargo Handling AB Registered Shs

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

Index i denna artikel

RTS 1 127,60
-0,43%
pagehit