OMX30 1 544 -0,3%  OMXH25 3 990 -1,1%  Bitcoin 6 452,60 0,0%  Dow 25 379 -1,3%  Nas 7 116 -2,2%  EUR 10,3543 0,0%  USD 9,0362 0,0%  Olja 79,6 0,4%  Guld 1 228 -0,2% 
Publicerad 2018-04-17 10:46 av Direkt

MEDICPEN: FULLT FOKUS PÅ DANMARK INNAN NYA BOLLAR I LUFTEN - VD

STOCKHOLM (Direkt) Medicpen, som är listat på Aktietorget, vill få allt att fungera i Danmark innan det ger sig på en större expansion.

Det säger Medicpens vd Fredrik Westman i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Medicpen har utvecklat Medimini Smart, en stationär tablettdispenser. Den kan laddas med tolv olika läkemedel, och kontrolleras digitalt via en molntjänst. Enligt Fredrik Westman ska Medimini Smart göra det lättare att upptäcka om en patient inte tagit sin medicin, eller om enheten behöver fyllas på.

I augusti 2017 vann Medicpen ett upphandlingsavtal med nio kommuner på Nordjylland i Danmark. Den 22 december meddelade bolaget att deras ansökan om en CE-märkning på Medimini Smart, blivit godkänd - vilket var nödvändigt för att kunna börja leverera enheter till Danmark.

De första enheterna levererades i början av 2018. En utbetalning på drygt 1,2 miljoner kronor ska betalas ut till bolaget under 2018 och början på 2019 - för det genomförda arbetet på Nordjylland, meddelade bolaget i februari.

Nu har bolaget precis gått vidare, in i andra fasen på en upphandling. Upphandlingen avser ett avtal med 29 norska kommuner som gått samman för bättre samverkan. Den 9 april var sista dagen för bolaget att lämna ett anbud. Från början skulle Medicpen delta med fokus på endast en av totalt fyra patientgrupper (exempelvis psykiskt sjuka, rörelsehindrade och äldre). Därefter fick bolaget en förfrågan om att delta i samtliga kategorier.

Hur ser du på era chanser att vinna fas två av upphandlingen i Norge?

"Den är uppdelad i fyra delar, beroende på patientgrupp och det är svårt att säga hur de tänker där. För att svara något så tror vi att vi har goda chanser att i alla fall ta hem en patientgrupp", säger Fredrik Westman till Nyhetsbyrån Direkt.

Vilka exakt är det ni konkurrerar med om avtalet?

"Evondos, ett finskt bolag, det kan jag säga säkert. I övrigt har ett bolag dragit sig ur, men vi vet inte vilket och därför blir det svårt att säga vilka mer som är kvar".

Enligt Fredrik Westman är det en komplex process att fullt ut få igång Medimini Smart som system. I dag används främst så kallade Apodos-påsar för portionsmedicinering, något som han menar leder till att läkemedel ofta kasseras och att patienter felmedicinernas.

"Vår produkt bygger på kassetter i stället för påsar, som därefter förses med en cpr-kod. Kassetterna fraktas till vår Medimini Smart som därefter kommunicerar med sjukvården via en molntjänst, som hanteras av CareConsult A/S. Utöver det arbetar vi med ett apotek, Falk Danmark och de danska kommunerna för att tillsammans lösa de problem som dyker upp".

Han fortsätter:

"Det kasseras väldigt mycket läkemedel, ett skäl till det är att dagens system inte är tillräckligt flexibelt. Det finns en miljöaspekt med vår produkt bland annat genom färre transporter och kasseringar av läkemedel. Däremot att säga några specifika siffror om miljöpåverkan går inte att göra i dag".

Ni har kommunicerat att avtalet i Norge handlar om fler invånare än i Danmark, men att det inte går att ge några potentiella siffror. Men börjar Medicpen gå mot att försöka ta sig an större ordervolymer?

"Projektet på Nordjylland är känt i Danmark och vi ska fokusera på Danmark tills allt tickar på. Vi vill inte ha för många bollar i luften".

Ni har sagt att ni i slutet av april ska träffa representanter från en av Sveriges största kommuner på en mässa. Har intresset från våra grannländer gjort det lättare att få kontakt med aktörer i Sverige och kan du säga vilken kommun det handlar om?

"Det vill jag inte, för de har bara bett om en presentation. Men vi märker att det finns ett intresse även på den svenska marknaden. Det är positivt. Genom mina kontakter i Sveriges kommuner så går det i alla fall att säga att de problem som finns i Danmark, är samma som i Sverige".

Enligt Fredrik Westman uppgår marknaden i Danmark till minst 30.000 enheter.

"Det är vad vi har mätt upp det till, sedan hur många enheter det blir i slutändan är så klart svårt att säga. I Danmark handlar det främst om multisjuka äldre patienter, i Norge däremot är det blandade patientgrupper, bland annat multisjuka äldre, psykiskt sjuka och unga".

Tror du att ni kommer behöva göra någon ytterligare nyemission under 2018?

"Nej, nuvarande kassa räcker, men vi ska aldrig utesluta det, beroende på skälet. Ett bolag kan befinna sig i en situation där det har angenäma problem för att exempelvis växa, och det är något som vi får ta ställning till om det blir aktuellt".

I ett pressmeddelande från början av februari skriver ni att nollresultat uppnås när mindre än 3.000 enheter leasas årligen. Därefter går ni alltså på plus?

"Vi beräknar att nollresultat kan uppnås när något färre än 3.000 Medimini Smart leasas årligen av kund. Så fler än 3.000 innebär plus", svarar Medicpens vd.

Vad kan du säga om arbetet i USA - har ni kontakt med någon specifik aktör eller är ni fortfarande i startgroparna?

"Inte mer än det vi har kommunicerat, vi håller på att förbereda oss. Än så länge har vi bland annat undersökt de regulatoriska förutsättningarna då det kan kosta enormt mycket tid och pengar att leverera vår produkt till USA. Det vi vet nu efter vår första bedömning är det rör sig om mindre kostnader än vad vi trodde för några månader sedan", säger Fredrik Westman till Direkt.

Börsredaktionen +46 8 5191 79 00 http://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om MedicPen AB

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

0,39
6,35%
MedicPen AB
pagehit