OMX30 1 631 0,4%  OMXH25 4 091 0,9%  Bitcoin 11 664,37 1,1%  Dow 26 072 0,2%  Nas 6 834 0,3%  EUR 9,8369 -0,1%  USD 8,0275 -0,3%  Olja 68,8 0,2%  Guld 1 335 0,1% 
Publicerad 2017-08-11 15:01 av Direkt

MASSA: STOPP FÖR PRISUPPGÅNG LÅNGFIBERMASSA, BEK HÖGRE - PPI

STOCKHOLM (Direkt) Efter en trög prisutveckling i juni misslyckades producenterna av långfibermassa (NBSK) i stort sett helt i sina försök att höja priserna i juli. Lite bättre gick det för säljarna av kortfibermassa (BEK) som lyckades få igenom högre priser för sjunde månaden i följd.

"Vi tvingades ge upp våra ansträngningar att höja priserna över huvud taget och slöt alla kontrakt till oförändrade priser", säger en pappersmasseproducent till nyhetsbrevet PPI Europe i veckans utgåva.

Det innebär att de nivåer kring 890-900 dollar per ton som uppnåddes i Europa, efter försök att höja till 910 dollar under juni, stod sig även i juli trots sommarens försvagning av den amerikanska dollarn och vissa tecken på prisökningar i Kina.

"I slutänden är det en fråga om utbud och efterfrågan. Eventuella uppgångar i Kina lär bli kortvariga", kommenterar en köpare, som efter att ha betalat successivt högre priser under hela 2017 hade hoppats på en prissänkning i juli.

För kortfiberproducenterna har sommaren varit lite lättare, även om ambitionerna också varit lägre än tidigare. I juni fick de igenom en höjning med 40 dollar till 860 dollar per ton, men i juli siktade säljarna bara på en höjning med 20 dollar - något som också uppnåddes.

Kontraktsdiskussionerna, som under våren varit närmast obefintliga då köparna inte haft något annat val än att acceptera säljarnas krav, var tuffare.

"Generellt mötte vi ett större motstånd och det förekom riktiga försök till förhandlingar, men till slut fick vi det vi begärde, 880 dollar per ton", säger en säljare till PPI.

Liksom juli är augusti en lugn månad i branschen, med stora semesteruttag och generellt lägre aktivitet. Några prisökningar har ännu inte aviserats och flera aktörer tror att utgången av kontraktsdiskussionerna kommer att resultera i stabila priser för båda kvaliteterna.

"Om någon planerade högre priser för augusti skulle vi sannolikt redan veta om det. Jag tror att det blir oförändrade priser den här månaden", säger en producent om kortfibermarknaden.

Vad gäller långfibersegmentet har säljarna inte gett upp om högre nivåer, men få säger sig tro på något sådant i augusti.

"Globalt är NBSK-marknaden fortsatt mycket stabil och lagren är normala. Trots en viss negativ stämning har kunderna placerat hela sina volymer", noterar en tillverkaren.

Börsredaktionen +46 8 5191 7910, http://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om UPM-Kymmene Oyj (UPM-Kymmene Corp.)

ytterligare analyser

Lägg till instrument

pagehit