OMX30 1 548 -0,4%  OMXH25 4 041 -1,0%  Bitcoin 6 509,59 -0,4%  Dow 25 605 -0,8%  Nas 7 250 -0,4%  EUR 10,3238 0,1%  USD 8,9458 0,4%  Olja 79,8 -2,2%  Guld 1 227 0,2% 
Publicerad 2018-06-12 08:17 av Direkt

MANPOWER: ARBGIVARE SER NÅGOT ÖKAD EFTERFRÅGAN PÅ ARBKRAFT 3KV

STOCKHOLM (Direkt) Arbetsgivarna ser en sysselsättningstrend för hela Sverige på +4 (nettoindex) inför tredje kvartalet. Arbetsgivare i Skåne är mest optimistiska och störst efterfrågan på arbetskraft förväntas i hotell- och restaurangbranschen.

"Det är glädjande att högkonjunkturen och efterfrågan på arbetskraft förväntas hålla i sig under sommaren, samtidigt som vi vet att det råder kompetensbrist i Sverige. Politiker och vi arbetsgivare behöver prioritera frågan om kompetensförsörjning för att kunna möta behoven på arbetsmarknaden, både nu och på lång sikt", säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige.

Prognosen innebär att en minskning på sju procentenheter jämfört med samma period 2017, under vilken svenska arbetsgivare rapporterade den starkaste sysselsättningstrenden på fem år.

Fem av sex regioner lämnar positiva sysselsättningsprognoser och det är framför allt i storstadsregionerna där jobben väntas finnas.

Arbetsgivare i Skåne och Blekinge rapporterar landets starkaste sysselsättningstrend på +8 procent, den högsta jobbprognosen från regionen hittills i år. Även arbetsgivare i Västsverige och i Stockholm- och Uppsalaregionen förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft med en sysselsättningstrend på +6 respektive +5 procent. Östra Götaland är den enda regionen med en negativ jobbprognos på -2 procent, en rejäl minskning jämfört med samma period 2017 då regionen hade en jobbprognos på hela +14 procent.

Åtta av tio undersökta branscher har positiva jobbprognoser inför sommaren. De mest optimistiska arbetsgivarna finns i hotell- och restaurangbranschen med en sysselsättningstrend på +13 procent.

Även arbetsgivare i byggbranschen lämnar en stark jobbprognos på +12 procent, ett markant uppsving från föregående kvartal då prognosen låg på -9 procent. Även energisektorn, finans-, fastighets- och uppdragssektorn och parti- och detaljhandeln tror på en starkt ökad efterfrågan på arbetskraft under det kommande kvartalet.

"Arbetsmarknadsbarometern visar en stor efterfrågan på arbetskraft i viktiga branscher som ger många utrikesfödda en fot in på arbetsmarknaden, till exempel hotell- och restaurangbranschen. Vi ser också att rapporterna om en byggkris i Sverige inte återspeglas i jobbprognosen från byggbranschens arbetsgivare", säger Lars Forseth.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit