OMX30 1 448 -0,3%  OMXH25 3 763 -0,4%  Bitcoin 3 789,23 2,1%  Dow 23 676 0,4%  Nas 6 492 0,7%  EUR 10,3026 0,0%  USD 9,0484 -0,1%  Olja 56,4 0,6%  Guld 1 251 0,1% 
Publicerad 2018-04-16 06:18 av Direkt

MAKRO: NÅGRA VIKTIGA HÅLLPUNKTER UNDER VECKAN (OMS)

(Sändes även fredagen den 13 april)

MÅNDAG DEN 16 APRIL

===================

kl 8.00: Regeringen: presenterar vårbudgeten

När regeringen lägger fram sin vårbudget inför valet är mycket i sedvanlig ordning redan känt. Den i särklass största posten är ökade bidrag till kommunerna för mottagande av ensamkommande, på närmare 5 miljarder kronor. Till detta kommer ytterligare satsningar på bland annat polisen, etablering av nyanlända och jämställdhet.

Totalt är förslagen för små för att få några större effekter på ekonomin och fokus riktas kanske framför allt på vilka signaler som regeringen vill skicka inför valet.

"Vårpropositionen är regeringens avsiktsförklaring inför valet den 9 september i år. Vi förväntar oss klassisk fördelningspolitik med löfte om ökade utgifter för skola, vård och omsorg samt miljö och säkerhet", skriver Swedbanks Anna Breman och Cathrine Danin i ett marknadsbrev.

Av intresse för finansmarknaden är också regeringens nya prognoser, där fokus riktas mot BNP, offentligt finansiellt sparande och Riksbankens reporänta, liksom vilka risker regeringen ser från handelskonflikter och bostadsmarknaden.

kl 9.00: Valueguard: bostadspriser mars

HOX-index över bostadspriserna väntas ha fortsatt ned i mars, den första månaden med det skärpta amorteringskravet, efter den något oväntade nedgången i februari. De analytiker som har en siffersatt prognos räknar med att HOX sjunker 0,5% m/m säsongsrensat. Bostadsrätter i Stockholm väntas ha sjunkit mer.

Det skärpta amorteringskravet verkar ha lett till ett sjunkande utbud av bostäder till salu och färre försäljningar, framför allt i Stockholm. Även priserna kan ha påverkats i mars, även om det är mer oklart i vilken omfattning enligt analytiker.

Även om priserna alltså väntas sjunka fortsatt i mars är de flesta bedömare inne på att det blir en mjuklandning och att priserna snart kommer att vända upp igen. Flera pekar också på att det hittills i år har skett en tydlig stabilisering efter höstens nedgång.

kl 14.30: USA: detaljhandel mars

Detaljhandelsförsäljningen i USA har varit svag under en tid, med nedgångar tre månader i rad, men nu i mars väntas en uppgång med 0,3% m/m och lika mycket exklusive bilar.

Commerzbank skriver i en kommentar att de amerikanska konsumenterna tog en paus i vinter, men nu väntas konsumera igen. Själva tror de på +0,4% m/m.

"Utsikterna för privatkonsumtionen är också goda, givet det goda läget på arbetsmarknaden", skriver Commerzbank.

TISDAG DEN 17 APRIL

===================

kl 4.00: Kina: BNP 1 kv

Konsensusprognosen för Kinas BNP-tillväxt 1 kv ligger på 1,5% q/q och 6,8% y/y. Om detta slår in blir det tredje kvartalet i följd som landets BNP ökar med 6,8% y/y.

Inför Nationella folkkongressen i början av mars meddelade premiärministern Li Keqiang i sin årliga rapport att Kina sätter ett tillväxtmål på runt 6,5%. Han tog därmed bort en formulering från det föregående årets mål om att nå en högre tillväxt om möjligt. Fokus ligger nu på att minska riskerna i landets finansiella system.

Nordea noterar i ett kundbrev att Kinas ekonomi under loppet av året väntas pressas av en kyligare bostadsmarknad och minskad efterfrågan från tillverkningssektorn, men bara i begränsad omfattning.

"Regeringens försiktiga hantering av bostads- och skuldbubblor tyder på låg sannolikhet för utbrott och en hårdlandning", skriver Nordea.

kl 10.30: Storbritannien: arbetslöshet (ILO) februari

Arbetslösheten i Storbritannien har varit parkerad kring 4,3-4,4% sedan förra sommaren samtidigt som lönerna stadigt tickat uppåt, från att ha stigit med 2,1% under tremånadersperioden till och med juli, ökade de med 2,6% under premånadersperioden till och med januari (exklusive bonusutbetalningar).

Nu i februari väntas arbetslösheten ligga kvar på 4,3%, medan lönerna spås ha ökat med 2,8%, enligt Reuters konsensusprognos.

kl 11.00: Tyskland: ZEW-index april

Commerzbank noterar att Sentix, som har liknande undergrupper som ZEW-index, sjönk rätt kraftigt i april, och de räknar med att ZEW-index kommer att fortsätta på sin nedåtriktade kurs. De tror att index sjönk till -10 i april, från 5,1 i mars, vilket är lägre än konsensusprognosen som ligger på en nedgång till -1,3. Om index blir negativt skulle det vara första gången sedan i mitten på 2016.

Commerzbank lyfter fram att stämningen bland företagen har blivit en aning deppigare de senaste månaderna och att handelskonflikten mellan Kina och USA har eskalerat.

"Detta kommer utan tvekan öka skepsisen bland de analytiker som varje månad tillfrågas av ZEW om de framtida utsikterna", skriver banken i ett kundbrev.

De tror att ZEW-index, för första gången på länge, faktiskt kan orsaka lite rörelser på marknaderna, men påminner samtidigt om att ZEW, till skillnad från IFO-index och PMI, faktiskt inte ger någon ny information, utan först och främst spelar sentimentet på finansmarknaderna.

kl 15.00: IMF: presenterar World Economic Outlook

I sin senaste prognosuppdatering, i januari, skrev IMF upp sin prognos för den globala tillväxten till 3,9% i år och 2019.

IMF-chefen Christine Lagarde sade nyligen att de är optimistiska om utsikterna för den globala tillväxten, men hon varnade att mörkare moln ansamlas på grund av minskade finanspolitiska stimulanser och stigande räntor. Hon pekade dessutom ut protektionism som en risk.

kl 15.15: USA: industriproduktion mars

Industriproduktionen steg rejält i februari, med 1,1% m/m, vilket var långt starkare än väntat. Bland annat motorfordonsindustrin var utvecklades starkt.

Nu i mars väntas en mer beskedlig uppgång om 0,3%.

ONSDAG DEN 18 APRIL

===================

kl 10.30: Storbritannien: KPI, PPI mars

Efter att ha varit uppe på 3,1% i november har den brittiska inflationstakten sjunkit tillbaka till 2,7% i februari, vilket var lägre än förväntningarna på 2,8%.

Kärn-KPI sjönk i februari till 2,4%, från 2,7% månaden dessförinnan. Väntat var 2,5%.

Nu i mars väntas en KPI-inflation på 2,7% och en kärn-KPI på 2,5%.

Nordea frågar sig om alla kommer att bli lika förvånade nu när effekterna av fjolårets svaga pund börjar tona ut ur KPI-statistiken som de blev då KPI förra året "exploderade" som en följd av den massiva pundförsvagningen. Själva tror de det.

Målet för Bank of Englands penningpolitik är en inflationstakt på 2%, mätt som KPI.

kl 11.00: EMU: KPI (def) mars

Enligt preliminär statistik steg inflationstakten i euroområdet till 1,4% i mars från 1,1% i februari. Detta drevs dock till stor del av stigande energipriser. Kärninflationen låg kvar på 1,0%. Det definitiva utfallet väntas nu bekräfta den preliminära statistiken.

kl 20.00: Fed: publicerar Beige Book

Federal Reserves regionala konjunkturrapport ger anekdotisk information inför kommande räntemöte. Enligt den förra rapporten, som publicerades i mitten av mars, fortsatte USA-ekonomin att expandera i blygsam till måttlig takt över landet.

Av störst intresse var dock bedömningen av löneökningarna, som höjdes till "måttlig" från "blygsam".

Arbetsmarknaden beskrevs som fortsatt stram och de flesta Fed-distrikt rapporterade att hade lönerna höjts som en respons på det.

TORSDAG DEN 19 APRIL

====================

kl 14.30: USA: Philadelphia Fed index april

En av de första indikationerna på hur den amerikanska ekonomin utvecklats i april. Indexet, som mäter aktiviteten i tillverkningsindustrin i Philadelphia-regionen, sjönk förra månaden, till 22,2 från 25,8, och väntas nu ha fortsatt ned till 20,9.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit