OMX30 1 532 -0,8%  OMXH25 3 976 -0,3%  Bitcoin 6 514,72 0,8%  Dow 25 444 0,3%  Nas 7 107 -0,1%  EUR 10,3629 0,0%  USD 8,9893 0,0%  Olja 80,0 0,8%  Guld 1 227 -0,3% 
Publicerad 2018-06-14 06:01 av Direkt

MAKRO: HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA PÅ TORSDAGEN

kl 9.30: SCB: KPI maj

Enligt SME Direkts prognosenkät kan KPIF-inflationen ha stigit till 2,1% i maj, från 1,9% i april, i så fall över de 2,0% (1,95) som Riksbanken räknade med i april-prognosen. Mycket av uppgången antas dock bero på högre energipriser, och rensat för detta väntas KPIF-inflationen endast stiga till 1,5% i maj från 1,4% i april, att jämföra med de 1,6% (1,56) som Riksbanken räknat med.

"Energipriserna har rusat de senaste månaderna, vilket lyfter inflationen. Effekten på årstalet för KPIF är hela 0,6 procentenheter i maj enligt vår prognos", skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i ett kundbrev.

kl 13.45: ECB: räntebesked

Väntas hålla såväl styrränta som QE-program oförändrat, men fokus ligger på om det nu blir besked om att QE-programmet ska avvecklas i slutet av året. Stalltipset är en gradvis nedtrappning från oktober till årsskiftet.

ECB-chefen Mario Draghi sade vid det förra mötet att de inte diskuterat penningpolitiken i sig, utan mer fokuserat på orsakerna till inbromsningen i den ekonomiska aktiviteten.

Sentimentsindikatorer har visserligen fortsatt att dämpas och kärninflationen är fortsatt låg, men utvecklingen tolkas inte som så avvikande från förväntningarna att det ska påverka ECB:s timing. Det oroliga läget i Italien, med stigande spreadar i euroområdet som följd, har däremot fått en del att tro att ECB skulle avvakta med QE-besked, men å andra sidan kan ECB just vilja betona att en "oansvarig" finanspolitik inte ska få dem ur spår mot normalisering.

Direktionsledamoten Peter Praet signalerade nyligen att då inflationen konvergerar mot målet så kommer frågan om QE-avslut att ligga på bordet vid detta möte, och att programmet kan avslutas till årsskiftet. Även andra ledamöters uttalanden har gått i en hökaktig riktning.

Mario Draghi har betonat att obligationsköpen, som enligt gällande plan löper med 30 miljarder euro per månad åtminstone till och med september, inte ska avslutas abrupt. Det talar för ett QE-besked i sommar, men det måste inte komma nu utan kan komma senare. Capital Economics lutar åt att ECB inte avvaktar.

"Trots oron för Italiens nya regering så tror vi att ECB vid mötet den 14 juni annonserar ett slut på QE i år. De kan också komma att stärka sin guidning vad gäller räntan för att förhindra spekulation om att de ska börja strama åt i början av 2019. Draghi kan också komma att varna Italien om att ECB:s stöd inte kommer utan villkor", skriver Capital Economics.

kl 14.30: USA: detaljhandel maj

Kom in ungefär i linje med förväntningarna i april.

Detaljhandeln väntas nu ha ökat med 0,4% under månaden, och lika mycket exklusive bilar.

Commerzbank noterar att den senaste tidens starkare tillväxt i USA drivits av en expansiv finanspolitik, vilket dragit upp bland annat privatkonsumtionen och investeringarna. BNP-tillväxten andra kvartalet kan därmed stiga till 4%.

Detaljhandeln väntas ha ökat med 0,5% trots en nedgång i bilförsäljningen. På grund av det milda vädret väntas en skjuts i hemfixarbranschen, samtidigt som bensinpriserna drar upp. Kärndetaljhandeln (ex bilar, bensin och bygg) bör också visa en betydande uppgång enligt Commerzbank.

kl 14.30: ECB: Mario Draghi håller presskonferens efter räntebesked

Om inte redan pressmeddelandet gett besked om QE-programmet och den framåtblickande guidningen så kommer ECB-chefen att få frågor om det på pressträffen, inte minst vad gäller tidpunkten för QE-avslutet. Det lär också blir frågor om Italien, som klagat på en medveten neddragning av köp av italienska statspapper som politisk påtryckning.

Börsredaktionen +46 8 5191 79 00 http://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit