OMX30 1 532 -0,8%  OMXH25 3 976 -0,3%  Bitcoin 6 485,75 0,5%  Dow 25 444 0,3%  Nas 7 107 -0,1%  EUR 10,3629 0,0%  USD 8,9893 0,0%  Olja 80,0 0,8%  Guld 1 227 -0,3% 
Publicerad 2018-01-12 15:57 av Direkt

MAKRO: HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKAN

MÅNDAG DEN 15 JANUARI

=====================

kl 8.30: SEB: boprisindikator januari

I december sjönk boprisindikatorn till -5 jämfört med 11 i november, vilket var första gången på mer än fem år som en majoritet tror på fallande priser.

"Rapporter om fallande försäljningspriser, stor uppmärksamhet kring svårsålda nybyggnationer och fortsatt åtstramning av reglerna från politiskt håll påverkar förmodligen förväntningarna", sade SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

kl 9.00: Valueguard: bostadspriser december

Valueguards HOX-index har sjunkit betydligt under hösten och sjönk 2,9 procent i november. Sedan toppen i augusti handlar det om en nedgång på drygt 7 procent.

December brukar vara en månad med mindre aktivitet och generellt svag prisutveckling, vilket gör månaden lite mer svårtolkad.

Nordea ser oförändrade bostadspriser i december jämfört med november, säsongsrensat.

"Detta utfall bör hjälpa till att lätta på marknadens oro för en nedgång på bostadsmarknaden, och därmed minska riskpremien på såväl den svenska som norska kronan", skriver Nordea i ett marknadsbrev.

Swedbank räknar däremot med en fortsatt nedgång för HOX-index säsongsrensat, men mindre än i november. Säsongsmönstret gör att den orensade nedgången blir ännu större.

"Efter julhelgerna tyder dock anekdotisk information på ett förnyat intresse från potentiella bostadsköpare. Fastighetsmäklare rapporterar bland annat om större tryck på visningarna. Möjligtvis är detta ett tecken på att ett nytt jämviktsläge kan ha börjat nås, men det är förhastat att dra slutsatser", skriver Swedbank i ett marknadsbrev.

De menar att en tänkbar utveckling är att det skärpta amorteringskravet kan komma att ge stöd åt bostadspriserna i storstäderna under januari och februari, men att det kan komma en period av förnyad svaghet efter det att kravet träder i kraft den 1 mars, och då speciellt på stora och dyra objekt.

TISDAG DEN 16 JANUARI

=====================

kl 10.30: Storbritannien: KPI december

KPI-inflationen steg i november till 3,1%, den högsta takten sedan mars 2012.

När inflationen avviker mer än 1 procentenhet från målet måste BOE-chefen skriva ett brev till finansministern och förklara sig, men detta brev från Mark Carney kommer publiceras först i samband med inflationsrapporten i februari.

KPI-inflationen väntas nu ha sjunkit något till 3,0%, medan kärninflationen antas sjunka till 2,6% från 2,7%.

ONSDAG DEN 17 JANUARI

=====================

kl 11.00: EMU: KPI (def) december

Enligt det preliminära utfallet sjönk totala KPI-inflationen till 1,4% från 1,5% procent medan kärninflationen låg kvar på 0,9%, under väntade 1,0%.

Energipriserna steg i långsammare takt liksom livsmedel, medan tjänstepriserna ökade i oförändrad takt.

Vid ECB-mötet i december, alltså före publiceringen av decemberutfallet för KPI, så såg ledamöterna skäl att gradvis justera den framåtblickande guidningen, kanske så tidigt som i början av 2018. Men de betonade också vikten av att gå varsamt fram.

Ledamöterna såg vissa tecken på ett ökat lönetryck men också ett fortsatt oroande gap mellan den totala och underliggande inflationen.

kl 15.15: USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande, december

Väntas ha ökat 0,4% i december efter en uppgång med 0,2% procent i november. Tillverkningsindustrin väntas visa en uppgång med 0,3%.

Commerzbank noterar att industrin gav ett betydande bidrag till den amerikanska ekonomins uppgång 2017. Maskinproduktionen i november steg 10 procent i årstakt vilket återspeglar att företagen investerar mer, med stöd av stigande vinster och högt kapacitetsutnyttjande.

Aktiviteten ser ut att ha dämpats något i december. I kärnsektorn var det färre arbetade timmar vilket brukar indikera lägre produktion, men däremot väntas en betydande uppgång i sektorer som "utilities" och gruvor, baserat på andra indikatorer.

Totalt sett bör därmed industriproduktionen ha stigit 0,5 procent jämfört med föregående månad.

"Detta skulle bekräfta den starka uppåtgående trenden i industriproduktionen. Bara under fjärde kvartalet bör den ha ökat med mer än 6% annualiserat, jämfört med tredje kvartalet", skriver Commerzbank.

Vad gäller BNP-utvecklingen ser de en lägre men ändå respektabel tillväxt på 2,5% fjärde kvartalet då företagen troligen drog ned på lagren och handelsunderskottet bör ha ökat, vilket också dämpar tillväxten.

kl 16.00: BOC: räntebesked

En klar majoritet av bedömarna tror att centralbanken höjer räntan med 25 punkter till 1,25%.

Bank of Canada höjde räntan i juli och september men chefen Stephen Poloz sade därefter att de inte kommer att gå vidare på ett mekaniskt sätt utan ta "försiktiga steg" för att utvärdera effekterna på ekonomin av de tidigare räntehöjningarna. Det budskapet har upprepats vid mötena i oktober och december.

"Även om högre räntor troligen kommer att krävas över tid kommer direktionen fortsatt att vara försiktig. Den nuvarande penningpolitiska hållningen är fortsatt lämplig", skrev BOC i december.

Commerzbank noterar att BOC pausade fjärde kvartalet då inflationen blivit lägre än väntat och kanadadollarn stärkts i spåren av de första höjningarna.

Sedan dessa har dollarn tappat och uppåttrenden i inflationen stärkts betydligt. Fler index för kärninflationen visade ökat pristryck i november och arbetslösheten är på den lägsta nivån sedan starten på dataserien 1976.

"Vi tror därför att BOC fortsätter att höja räntan, men inte förrän till marsmötet. På det sättet kan de vänta och se hur inflationen utvecklas framöver för att säkra att uppåttrenden är uthållig", skriver Commerzbank.

Dessutom kommer nästa runda av Nafta-samtalen att hållas i slutet januari och ett misslyckande med dessa är en av de största riskerna för Kanadas ekonomi. Därmed är det mer sannolikt att BOC lämnar oförändrat vid detta möte, även om beslutet kommer att stå och väga, enligt Commerzbank.

TORSDAG DEN 18 JANUARI

======================

kl 3.00: Kina: BNP 4 kv

BNP väntas öka med 6,7% i årstakt, något ned från 6,8% tredje kvartalet. Det skulle samtidigt ge en tillväxt på 6,8% för helåret 2017, upp från 6,7% under 2016 och över regeringens mål om en tillväxt på "cirka 6,5%".

Nordea ser också en BNP-tillväxt på 6,7% i årstakt, där stramare penningpolitik och en avkyld bomarknad ligger bakom ett lite svagare momentum.

"Då förhindrandet av finansiella risker ses som prioriterat för 2018, så tror vi att tillväxten fortsätter att trenda nedåt i år. Inbromsningen kommer att bli gradvis och det finns inga tecken på en drastisk policyåtstramning eller större reformer", skriver Nordea.

Detaljhandeln i december väntas öka med 10,2% i årstakt och industriproduktionen med 6,1%, båda oförändrat från föregående månad.

kl 14.30: USA: Philadelphia Fed index januari

Steg i december men vänta nu ha sjunkit tillbaka till 23,0 från 27,9. Snittet för 2017 låg på 27,4.

"Utsikterna för industrin bör förbli positiva. Vi förväntar oss något lägre nivåer, men fortsatt klart över snittet, för januaris regionala index i tillverkningsindustrin (som Empire State och Philly Fed)", skriver Commerzbank.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit